Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντιπρόεδρο σε αντικατάσταση της Καϊλή ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Offsite Team -
18.01.2023 - 10:52

Αντιπρόεδρο σε αντικατάσταση της Καϊλή ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Η εκλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία

Νέο αντιπρόεδρο, για πλήρωση της θέσης στην οποία είχε εκλεγεί η Εύα Καϊλή, εκλέγει το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00 ώρα Κύπρου) η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κ. Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου μετά τη σύλληψή της στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς και χρηματισμού που έγινε γνωστό ως Qatargate. Ο Ευρωβουλευτής ή η Ευρωβουλευτής που θα αντικαταστήσει την κ. Καϊλή θα αναλάβει καθήκοντα ως πέμπτος ή πέμπτη Αντιπρόεδρος.

Η εκλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία. Η τελική διορία για κατέθεση υποψηφιοτήτων ήταν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου) το βράδυ της Τρίτης, και υποψηφιότητες μπορούσαν να εισηγηθούν είτε πολιτικές ομάδες ή ομάδες ευρωβουλευτών μεγέθους ενός εικοστού των μελών του σώματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Politico, οι υποψήφιοι είναι ο Ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ (Σοσιαλδημοκράτες, Λουξεμβούργο) με τη στήριξη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, η Ευρωβουλευτης Γκουεντολίν Ντελμπός - Κορφίλντ (Πράσινοι, Γαλλία) και η Ευρωβουλευτής Αναλίζα Ταρντίνο (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Ιταλία).

Όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δεκατέσσερις συνολικά Αντιπρόεδροι έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία τους αναθέτει η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, και μπορούν να την αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

ΚΥΠΕ

Home