Άντρος: Το ΑΚΕΛ δίπλα σε Παλαιστινίους μέχρι τη λύση προβλήματος

Άντρος: Το ΑΚΕΛ δίπλα σε Παλαιστινίους μέχρι τη λύση προβλήματος

Ο Α. Κυπριανού επισκέφθηκε σήμερα την Πρεσβεία της Παλαιστίνης

Τη διαβεβαίωση πως το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται δίπλα στους Παλαιστινίους μέχρι τη δίκαιη και ειρηνική λύση του προβλήματος με την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, έδωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού στον Πρέσβη των Παλαιστινίων στην Κύπρο Jubran Taweel. Ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε σήμερα την Πρεσβεία της Παλαιστίνης με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη, ο κ. Κυπριανού καταδίκασε αρχικά τη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στις 17 Νοεμβρίου πως η πολιτική εποικισμού του Ισραήλ δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και εξέφρασε λύπη γιατί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν βρήκε τη δύναμη να πράξει το ίδιο.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως η απόφαση για τη μεταφορά της Πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, τη στήριξη της παράνομης πράξη του Ισραήλ να ανακηρύξει, μέσω του Θεμελιώδους Νόμου του, την πόλη αδιαίρετη πρωτεύουσα του, όπως και στην αναγνώριση της «κυριαρχίας» του Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψώματα Γκολάν που αποτελούν έδαφος της Συρίας.  Επίσης, αναφέρθηκε και η "απαράδεκτη προσπάθεια" των ΗΠΑ για κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης ιδιότητας του πρόσφυγα στα πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Είναι όλες αυτές οι ενέργειες μαζί με την ατιμωρησία του Ισραήλ που όχι απλά επιτρέπουν αλλά ενθαρρύνουν και ενισχύουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα συνεχόμενα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του καταγγέλλει τις ενέργειες του Ισραήλ και τη στήριξη των ΗΠΑ τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαιτεί όπως η διεθνής κοινότητα αλλά και η ΕΕ κινητοποιηθούν και αξιοποιήσουν τα εργαλεία του διεθνούς δικαίου για προστασία των Παλαιστινίων, τερματισμό της κατοχής και των εγκλημάτων. Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ προς τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των προοδευτικών δυνάμεων στο Ισραήλ που αγωνίζονται για τερματισμό της κατοχής.

Στη δική του ομιλία, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει να προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα και το χαρακτήρα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, έθεσε σε ισχύ ρατσιστικούς νόμους, απομόνωσε και απέκλεισε τη Γάζα από τον υπόλοιπο κόσμο, έκανε την οικονομία της Παλαιστίνης να ασφυκτιά, έκλεψε τους φυσικούς πόρους και παραβίασε όλες τις πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες και τις συμφωνίες ασφαλείας.

«Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας ατιμωρησίας που παρέχει η διεθνής κοινότητα, η οποία ενθαρρύνει τις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου», είπε ο Πρέσβης και πρόσθεσε πως έχουν περάσει πάνω από 52 χρόνια και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να τερματιστεί η ισραηλινή αποικιοκρατία.

Ο κ. Taweel είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως το Ισραήλ προσπαθεί να πείσει κάποιες χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα να αγνοήσουν τους Παλαιστινίους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι παρά το αίσθημα επιτυχίας που έχει φέρει αυτό στους Ισραηλινού, δεν πρόκειται να λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα κράτη που επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει την παράνομη κατάσταση που δημιουργούν οι παράνομες πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.  

 

Ο Πρέσβης είπε πως η Κύπρος, είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης το 1988 και πως οι ομοιότητες μεταξύ του αγώνα των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρές, καθώς αποτελούν δύο χώρες διαιρούμενες με μια γεωγραφική γραμμή. «Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως είμαστε δύο υπερήφανα έθνη που δεν πρόκειται να παραδώσουν ή να δεχθούν τίποτα λιγότερο από τα αναφαίρετα δικαιώματα μας, τα οποία δικαιούμαστε βάσει του διεθνούς δικαίου», είπε.  

Τέλος, ο κ. Taweel, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς το ΑΚΕΛ και τον ΓΓ του Αντρο Κυπριανού για τη συνέχιση της παράδοσης της Ημέρας Αλληλεγγύης στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Home