Απελευθέρωση Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε η κόρη του

Απελευθέρωση Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε η κόρη του

Το παρών του στην τελετή έδωσε και ο στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλινι, Λεονίντ Βολκόφ

Καταχειροκροτούμενη από τους Ευρωβουλευτές και κρατώντας τη φωτογραφία του πατέρα της, η κόρη του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, Αλεξέι Ναβάλνι, 20χρονη Ντάρια Ναβάλναγια, παρέλαβε σήμερα από το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 για την ελευθερία της σκέψης.

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, στο Στρασβούργο, η Ντάρια Ναβάλναγια, ζήτησε την απελευθέρωση του πατέρα της.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το βραβείο και είπε πως είναι πολύ μεγάλη τιμή για αυτήν που ανεβαίνει στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είπε πως αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση των όσων έχει κάνει και επιβραβεύει τη δουλειά που έχει γίνει από αυτόν και τους συνεργάτες του.

"Είναι και ένα μήνυμα στα δεκάδες εκατομμύρια των πολιτών στη χώρα μου που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για μια καλύτερη τύχη για τη Ρωσία", ανέφερε, σημειώνοντας πως ο πατέρας της, της ζήτησε να πει πως "είμαστε κομμάτι της Ευρώπης και θέλουμε να γίνουμε τμήμα της" και πως η Ρωσία δεν είναι το καθεστώς Πούτιν.

Η Ναβάλναγια υπογράμμισε πως "ο κατευνασμός τυράννων και δικτατόρων δεν λειτουργεί". Είπε πως "ευρωπαϊκές τράπεζες πολύ συχνά ξεπλένουν τα διεφθαρμένα δις του Πούτιν και των φίλων του" και πως "υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί στη Λευκορωσία και στη Ρωσία που εμπλέκονται σε εγκλήματα και οι οικογένειές τους κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη".

Θέλουμε μια Ευρώπη ιδεών, τον εορτασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ακεραιότητας, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκισή το Αλεξέι Ναβάλνι.

Είπε ακόμη πως ζητά σθεναρά την αποφυλάκιση όλων των άλλων νικητών του βραβείου που βρίσκονται ακόμη στις φυλακές, τονίζοντας πως "δεν θα τους ξεχάσουμε".

Ο κ. Σασόλι είπε πως ο Αντρέι Ζαχάρωφ θα ήταν ίσως στενοχωρημένος  αν μάθαινε ότι πάνω από 30 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού το βραβείο που έχει στο όνομά του απονέμεται σήμερα στον συμπατριώτη του Αλεξέι Ναβάλνι. Σημείωσε πως αναμφίβολα θα ήταν και περήφανος που ο Ναβάλνι μάχεται με αποφασιστικότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Πρόσθεσε πως παρόλο που έχουν απειλήσει τον Ναβάλνι, τον έχουν μεταχειριστεί με βία, τον έχουν δηλητηριάσει, τον έχουν συλλάβει και φυλακίσει, δεν έχουν καταφέρει να τον σιωπήσουν.

Έχει αγωνιστεί ακούραστα για τον ρωσικό λαό, ως ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, επεσήμανε. Είπε πως" η δική του δράση για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης αναγνωρίζεται από εμάς εδώ σήμερα ως απόλυτη αξία".

Το παρών του στην τελετή έδωσε και ο στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλινι, Λεονίντ Βολκόφ.

ΚΥΠΕ

Home