Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυλαία για την G7: Οι δεσμεύσεις των «επτά»

Offsite Team
- 26.08.2019

Αυλαία για την G7: Οι δεσμεύσεις των «επτά»

Thumbnail
Δεσμεύσεις για εμπόριο, Ιράν, Λιβύη και Ουκρανία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας. Το Παρίοι έδωσε στη δημοσιότητα μια σύντομη ανακοίνωση που καλύπτει διάφορα θέματα, αλλά δεν ακολουθεί τους κανόνες των ανακοινωθέντων που εκδίδονται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις των χωρών σε μια σειρά θεμάτων. 

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι συζητήσεις που έγιναν για τον Αμαζόνιο και την κλιματική αλλαγή.

«Οι ηγέτες της G7 επιθυμούν να τονίσουν τη μεγάλη τους ενότητα και το θετικό πνεύμα στο οποίο κινήθηκαν οι συζητήσεις τους», τονίζεται στο έγγραφο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σημεία για τα πέντε βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο:

Εμπόριο

Η G7 δεσμεύεται για ανοιχτό και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο και για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ομάδα των επτά ισχυρών του κόσμου καλεί τους υπουργούς οικονομικών να παρακολουθήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξαιτίας αυτού, η Ομάδα των 7 θέλει να αλλάξει σε βάθος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, να επιλύσει ταχύτερα τις διαφορές και να εξαλείψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η G7 δεσμεύεται επίσης να καταλήξει σε συμφωνία το 2020 για την απλούστευση των κανονιστικών φραγμών και τον εκσυγχρονισμό της διεθνούς φορολογίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Ιράν

«Συμμεριζόμαστε πλήρως δύο στόχους: να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν ποτέ δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Ουκρανία

Η Γαλλία και η Γερμανία θα πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής στη Νορμανδία τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Λιβύη

«Υποστηρίζουμε μια εκεχειρία στη Λιβύη που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή εκεχειρία. Πιστεύουμε ότι μόνο μια πολιτική λύση θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της Λιβύης.

Προσβλέπουμε σε μια καλά προετοιμασμένη διεθνή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι περιφερειακοί παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση.

Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε το έργο των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης για τη σύσταση διασυνοριακής διάσκεψης», τονίζουν. 

Χονγκ Κονγκ

Η G7 επιβεβαιώνει την ύπαρξη και τη σημασία της Σινοβρετανική διακήρυξης του 1984 για το Χονγκ Κονγκ και ζητεί την αποφυγή της βίας.

Καμία συναίνεση για πρόσκληση της Ρωσίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των κρατών της G7 δεν πέτυχαν συναίνεση για να προσκαλέσουν τη Ρωσία στην επόμενη σύνοδο κορυφή της ομάδας που θα γίνει στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο θα διοργανώσουν μέσα στον Σεπτέμβριο μια σύνοδο κορυφής των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία.

«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια χρήσιμη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, προσθέτοντας ότι θα οριστεί μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνόδου, σε συνεννόηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τραμπ: Εφικτή μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ χωρίς την επιβολή δασμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη σειρά του πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ανακουφίζοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν δύσκολο να διαπαραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για εμπορικά θέματα, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές μιας ευρύτερης συμφωνίας.

«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ επειδή δεν θέλουν τους δασμούς. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της διαφωνίας των δύο πλευρών για το αν θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία και τα αγροτικά προϊόντα.

Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε όμως ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, κατόπιν πρόσκλησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η ίδια η καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο θέλει να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν.«Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, εντός του πλαισίου της ΕΕ, εργάζεται σκληρά για αυτό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συναντηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

«Έχω ένα καλό προαίσθημα. Πρέπει να ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν μπορούν να κάνουν ότι λένε ότι πρόκειται να κάνουν, επειδή αν το πράξουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικά πολύ βίαιη δύναμη. Οπότε, πιστεύω ότι θα είναι καλοί», είπε. 

«Πιστεύω ότι θα θέλει (ο Ροχανί) μια συνάντηση και να εξομαλύνουν την κατάστασή τους. Έχουν λαβωθεί σοβαρά».

Παράλληλα απέκλεισε οι ΗΠΑ να δώσουν αντισταθμίσματα στην Τεχεράνη για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην ιρανική οικονομία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Απαντώντας σε ερώτημα για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απερίφραστα τόνισε ότι ο αμερικανικός πλούτος βασίζεται στην ενέργεια και δεν πρόκειται να το θέσει αυτό σε κίνδυνο για όνειρα και ανεμογεννήτριες.

«Νιώθω ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν τεράστιο πλούτο. Ζωντάνεψα αυτόν τον πλούτο…Είμαστε ο πρώτος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και σύντομα θα είμαστε με μεγάλη διαφορά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε για την κλιματική αλλαγή, στην τελική συνέντευξη Τύπου της G7.

«Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δεν δουλεύουν τόσο καλά», τόνισε, χαρακτηρίζοντας εαυτόν περιβαλλοντολόγο και ότι επιθυμεί τον καθαρότερο αέρα και νερό στη Γη.

Λύση για το Ιράν θέλει η Μέρκελ 

Με τη σειρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε «να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς» και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «επιδοκιμάστηκε».

Για το θέμα του Ιράν, η καγκελάριος είπε ότι «αυτό που μας ενώνει είναι ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποκτήσει (η Τεχεράνη) πυρηνικά όπλα αλλά επίσης θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω πολιτικών μέσων».

Σε δηλώσεις της για το Brexit, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι «ενωμένη» στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. «Θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες», πρόσθεσε.

Μακρόν: Μήνυμα ενότητας από τις συνομιλίες

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε «μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ». Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως θα συνομιλήσει τις ερχόμενες ώρες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ώρες αφότου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ροχανί και τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για την κρίση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Τίποτα δεν είναι τελειωμένο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», προειδοποίησε. 

«Αυτό που είπα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ και αυτό που έχω αναφέρει τηλεφωνικά στον πρόεδρο Ροχανί είναι ότι αν αποδεχθεί μια συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία».

Brexit: 'Ετοιμος να οδηγήσει τις συνομιλίες για το Brexit μέχρι το τελευταίο λεπτό ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε προετοιμασμένος να οδηγήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου και αν κρίνει απαραίτητο να αποφασίσει εκείνη την ημέρα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ τείνει να καταλήξει σε μια συμφωνία στο τέλος», απάντησε ο Τζόνσον σε ερώτηση του Reuters για το αν είναι έτοιμος να οδηγήσει τις συνομιλίες του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

«Είναι ξεκάθαρο για εμάς, η αποχώρηση, όπως αυτή ήταν, θα έρθει στις 31 Οκτωβρίου, όταν θα λάβουμε μέτρα για να καταλήξουμε στους όρους για τους οποίους θα έχουμε κάνει μέχρι τότε κολοσσιαίες, εντατικές και φανταστικές προετοιμασίες», είπε στη συνέντευξη Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της G7.

Παράλληλα τόνισε ελάχιστα πιο αισιόδοξος για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας αποχώρησης, με τη λήξη της συνόδου.

«Είμαι ελάχιστα πιο αισιόδοξος», δήλωσε ο Τζόνσον μετά από συναντήσεις που είχε με ηγέτες στο Μπιαρίτς. "Θα είναι δύσκολο ... Υπάρχει μια βαθιά διαφωνία" μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ, αναγνώρισε.

«Κάθε πρόβλεψη που μπορώ να κάνω για μια συμφωνία (...) εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των φίλων και των εταίρων μας (στην ΕΕ) να εμπλακούν σε αυτό το κρίσιμο σημείο, να αφαιρέσουν το backstop και την τρέχουσα συμφωνία αποχώρησης», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν επανειλημμένα τον Βρετανό πρωθυπουργό τι θα πράξει αν το κοινοβούλιο επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις αυτές.

Όπως είπε, ο βρετανικός λαός έχει κουραστεί το Brexit να είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και πως αυτό πρέπει να εφαρμοστεί στις 31 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την ΕΕ, επισήμανε ότι επιθυμεί μια συμφωνία, αλλά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποδεχθούν να αφαιρεθεί το ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop) από τη συμφωνία αποχώρησης.

Λίγο νωρίτερα, κατά το τέλος των εργασιών της G7, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως ο Τζόνσον θα γίνει ένας σπουδαίος Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι περίμενε έξι χρόνια να γίνει ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ο ηγέτης της χώρας.

«Του είπα "γιατί σου πήρε τόσο καιρό;"», σχολίασε ο Τραμπ.

Home