Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

«Συμφωνία του αιώνα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «συμφωνία του αιώνα», προσθέτοντας πως πρόκειται για ρεαλιστική «win – win» λύση δύο κρατών.

Το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις του και έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – έκανε λόγο ρεαλιστική «win – win» λύση, τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Παλαιστίνη.

Ο κ. Τραμπ πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, ενώ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει "αδιαίρετη πρωτεύουσα" του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ - το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σχέδιο του αιώνα».

Προανήγγειλε, δε, ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ - όπου προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα - καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η σημερινή συμφωνία είναι μια ιστορική ευκαιρία για τους Παλαιστινίους να έχουν τελικά ένα ανεξάρτητο δικό τους κράτος» δήλωσε ο κ. Τραμπ και πρόσθεσε: «Αυτοί οι χάρτες θα υπερδιπλασιάσουν την παλαιστινιακή επικράτεια και θα προβλέπουν παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπου η Αμερική θα ανοίξει με περηφάνια την πρεσβεία της».

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ αναγνώρισε πως το Ισραήλ πρέπει να έχει κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Συναντήσεις με Τραμπ με Νετανιάχου και Γκαντζ - Χωρίς Παλαιστινίους οι διαβουλεύσεις

Τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ. Κανείς από τους δύο δεν κατόρθωσε να επιτύχει μια καθαρή νίκη στις γενικές εκλογές τον Απρίλιο ή τον Σεπτέμβριο του 2019 και μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς Συμμαχίας «Μπλε και Λευκό», εξήρε το σχέδιο Τραμπ μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον και υποσχέθηκε να το εφαρμόσει εάν κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου.

Ο κ. Τραμπ, πάντως, δεν συναντήθηκε με τους παλαιστίνιους αντιπροσώπους πριν την ανακοίνωση του σχεδίου. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει απορρίψει προτάσεις προσφορές για να συζητήσει την πρόταση τω ΗΠΑ.

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα απηύθυναν κάλεσμα για μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στο ειρηνευτικό σχέδιο.

Sputniknews.gr

Home