Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βηρυτός: Το «Παρίσι της Ανατολής» θέλει δισ $ για ανοικοδόμηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 06.08.2020

Βηρυτός: Το «Παρίσι της Ανατολής» θέλει δισ $ για ανοικοδόμηση

Thumbnail

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια - Δισεκατομμύρια δολάρια οι ζημιές - Η διαδικασία για ανοικοδόμηση - Δηλώσεις Διευθυντή Δημοσίων Έργων

Η φοβερή έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό και ολόκληρο τον πλανήτη στις 18:07 της Τρίτης 04 Αυγούστου 2020 άφησε πίσω της χάος και ολέθρια καταστροφή.

Το ρεπορτάζ μας πραγματεύεται με το πώς η άλλοτε όμορφη πόλη της Βηρυτού,, γνωστή και ως το «Παρίσι της Ανατολής», κυρίως το κομμάτι πέριξ του λιμανιού μπορεί να ανοικοδομηθεί. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν αναφορά ότι η ανοικοδόμηση της Βηρυτού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και θα πάρει αρκετά χρόνια για  να  βρεθεί στην πρότερή της κατάσταση. Ήδη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σε επείγον τηλεγράφημά του το απόγευμα της Τετάρτης μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων Σωκράτης Ζαπίτης κλήθηκε από την Offsite να σχολιάσει τα όσα ζήσαμε  το απόγευμα της Τρίτης μετά την έκρηξη στη Βηρυτό. Ο κ. Ζαπίτης τόνισε ότι «Η ανοικοδόμηση του κομματιού αυτού της Βηρυτού που καταστράφηκε είναι πάρα πολύ δύσκολη και θα απαιτηθούν πάρα - πάρα πολλά χρόνια για να επιτευχθεί αυτό».

βηρυτοσ

Η διαδικασία

Ο κ. Ζαπίτης εξήγησε αρχικά ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Αρχικά», είπε ο κ. Ζαπίτης, «ειδικοί πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα βρεθούν στο κατεστραμμένο σημείο της πόλης για να αξιολογήσουν  όλες τις ζημιές. Μεταξύ άλλων πρέπει να εξεταστεί: Πόσα κτίρια καταστράφηκαν, πόσα άλλα έπαθαν ζημιές, που υπάρχουν υποδομές και που όχι. Σε ποια σημεία καταστράφηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ακολούθως, στη συνέχεια θα αναλάβουν δράση οι ειδικοί για να αναλάβουν το έργο της ανοικοδόμησης όσο δύσκολο και εάν είναι αυτό».

ΒΗΡΥΤΟΣ3

Ωστόσο, παρατήρησε ότι σταδιακά και σε βάθος χρόνου η μισή Βηρυτός θα ανοικοδομηθεί  κάτι που συνέβη με άλλες μεγαλουπόλεις όπως οι Δίδυμοι Πύργοι στο Μανχάταν στις ΗΠΑ. 

Κληθείς ο κ. Ζαπίτης να σχολιάσει το κόστος ανοικοδόμησης της Βηρυτού, τόνισε ότι «σίγουρα πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που για να προσμετρηθεί θα πρέπει να δούμε την έκταση της καταστροφής».

Ρωτήσαμε τον κ. Ζαπίτη να μας πει εάν το Τμήμα Δημοσίων Έργων ή άλλοι ειδικοί συγκοινωνιολόγοι και άλλοι από την Κύπρο θα επιδιώξουν ενδιαφέρον για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού,. Όπως μας ανέφερε  «δεν υπάρχει τίποτε αυτή τη στιγμή, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα δείξουν τεράστιο ενδιαφέρον εταιρείες - κολοσσοί της Μέσης Ανατολής».

«Έκρηξη σαν μανιτάρι - κάτι τρομερό»

Ο κ. Ζαπίτης τόνισε ότι η έκρηξη ήταν κάτι το τρομερό.Φανταστείτε ότι το 2011 η έκρηξη  στο Μαρί δεν ακούστηκε στη Λευκωσία, αλλά το ωστικό κύμα της  έκρηξης στη Βηρυτό ακούστηκε και ταρακούνησε την Κύπρο. Ήταν μια έκρηξη σαν «μανιτάρι», κάτι τρομερό».

ΕΚΡΗΞΗ ΒΥΡΗΤΟΣ

Καταστράφηκε το 50% της Βηρυτού - Τραγωδία δις

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν αναφορές ότι οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο Κυβερνήτης της Βηρυτού τόνισε ότι σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές». Συνολικά, 250.000 έως 300.000 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι μεταξύ αυτών και πολλοί Κύπριοι κάτοικοι της πόλης.

Και μιλώντας για όλα αυτά τα τεράστια ποσά που απαιτούνται, σημειώνουμε ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα που πριν από λίγο καιρό κήρυξε πτώχευση.

Ιστορία γεμάτη...εκρήξεις

H ιστορία του Λιβάνου είναι γεμάτη εντάσεις και εχθροπραξίες. Στις 13 Απριλίου 1975 ξέσπασε στο Λίβανο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ φαλαγγιτών (δεξιών χριστιανών) και αριστερών Μουσουλμάνων Παλαιστινίων που κράτησε ως τις 18 Οκτωβρίου 1976, οπότε υπογράφτηκε ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Οι συνέπειες του πολέμου αυτού, που επιδεινώθηκε με την επέμβαση συριακών και άλλων αραβικών δυνάμεων που υποστήριζαν τους Φαλαγγίτες, ήταν δυσμενείς. Ο πόλεμος αυτός κόστισε 6.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και καταστροφή πόλεων. Τον Ιούνιο του 1982 έγινε εισβολή Ισραηλινών, που κατέλαβαν το νότιο τμήμα της χώρας με σκοπό την εξόντωση των τρομοκρατών Ιρανικής καθοδήγησης, οι οποίοι από το 1985 αποτελούν επίσημα και την οργάνωση της Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν το 2000. Ο Λίβανος βρισκόταν υπό συριακή κατοχή μέχρι το 2005, όταν ο συριακός στρατός αποχώρησε. 

 

Home