Βολές Ιράν κατά ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις

Βολές Ιράν κατά ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις

Η πολιτική τους έχει αποτύχει και πρέπει να το καταλάβουν

Βολές εξαπέλυσε το Ιράν κατά των ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η πολιτική κυρώσεων της Ουάσιγκτον απέτυχε και πως δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο στις τελευταίες κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η πολιτική κυρώσεων της Ουάσιγκτον απέτυχε, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η αντίδραση της Τεχεράνης έρχεται μετά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων  κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραδεχτούν ότι η πολιτική τους για τις κυρώσεις έχει αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο σε αυτές τις κυρώσεις, καθώς «αυτές είναι παλιές κυρώσεις σε νέα μορφή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, «οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν στον αποκλεισμό του Ιράν από τις διεθνείς συναλλαγές καθώς και στον περιορισμό της πρόσβασής του σε τρόφιμα και φάρμακα».

«Αυτό το βήμα είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο», τόνισε ο Ζαρίφ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει όλες τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβάλουν στο Ιράν.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με στόχο την κεντρική τράπεζα και το ταμείο κρατικών επενδύσεων. «Τώρα έχουμε διακόψει όλες τις πηγές κεφαλαίων στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν.

Η κίνηση ήρθε μετά τις επιθέσεις με drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, που προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές και εν μέρει εμπόδισαν την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια. Αν και την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Χούτι της Υεμένης, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν για το συμβάν. Η Τεχεράνη αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Home