Το Βόρειο Σέλας πάνω από το Μούρμανσκ της Ρωσίας (Φώτος)

Το Βόρειο Σέλας πάνω από το Μούρμανσκ της Ρωσίας (Φώτος)

Μαγικές εικόνες στον ουρανό

Εντυπωσιακές εικόνες από το Βόρειο Σέλας στον ουρανό της Ρωσίας κατέγραψε ο φακός του Lev Fedoseyev.    

Το μεγαλειώδες φαινόμενο παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, σχηματισμοί κυμαινόμενης έντασης κοσμούν τον έναστρο θόλο πάνω από χιονισμένα δάση και κτήρια του Μούρμανσκ στον Αρκτικό ωκεανό. Η πόλη, που είναι κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Τουλόμα και έχει πληθυσμό 307.257 κατοίκων, είναι η τελευταία που είχε ιδρυθεί από την ρωσική αυτοκρατορία.  

1

2

Το Βόρειο Σέλας οφείλει την φευγαλέα ύπαρξή του στον «βομβαρδισμό» των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που ταξιδεύουν με τον ηλιακό άνεμο. Σημαντικό μέρος τους δεν εκτρέπεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης και αφού εισχωρήσει στη γήινη μαγνητόσφαιρα, επιταχύνεται αποκτώντας υψηλές ενέργειες από ταηλεκτρομαγνητικά πεδία.  

Όσα φτάνουν με μικρή γωνία κλίσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου σε ανώτερες ενεργειακές στοιβάδες, όπου όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ.

3

Με την επιστροφή τους στην αρχική κατάσταση εκπέμπουν φως, το χρώμα του οποίου εξαρτάται από τα είδη των ατόμων που διεγείρονται. 

4

lifo.gr

Home