Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλευτές ζητούν εξεταστική για χρηματοδότηση κομμάτων από Ρωσία

Offsite Team -
24.09.2022

Βουλευτές ζητούν εξεταστική για χρηματοδότηση κομμάτων από Ρωσία

8 βουλευτές από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ζητούν από την πρόεδρο του σώματος να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής

Βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποκάλυψαν ότι ζήτησαν από την πρόεδρο της Κάτω Βουλής τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τη φερόμενη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από τη Ρωσία.

Σε επιστολή τους προς τη Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, την οποία έδειξαν στους δημοσιογράφους, οι βουλευτές ανέφεραν ότι αφορμή για την πρότασή τους στάθηκε ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν ότι η Ρωσία κατέβαλε εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά κόμματα άλλων χωρών «με στόχο να επηρεάσει τις εκλογές».

Οι οκτώ βουλευτές, που προέρχονται από το κόμμα En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσαν επίσης ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ακόμη αποπληρώνει ένα δάνειο που του χορήγησαν ρωσικές τράπεζες.

«Τα γεγονότα αυτά υποδηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της Ρωσίας να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο στη Γαλλία», αναφέρουν και προσθέτουν ότι τα γεγονότα «δικαιολογούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει εάν γαλλικά πολιτικά κόμματα – και ποια από αυτά – επωφελήθηκαν από τη ρωσική χρηματοδότηση».

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, είπε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως η Ρωσία θα στραφεί τους επόμενους μήνες ολοένα και περισσότερο στην κρυφή χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων για να υπονομεύσει τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί και να διατηρήσει την επιρροή της στο εξωτερικό. Δεν αποκάλυψε όμως ποιες χώρες πιστεύεται ότι στόχευαν οι προσπάθειες αύξησης της ρωσικής επιρροής, ούτε παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς περί κρυφής χρηματοδότησης κομμάτων.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Home