Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλγαρία: Κατέβαλε πάνω από €11 εκ. αποζημιώσεις στο ΕΔΑΔ

Offsite Team -
25.10.2022

Βουλγαρία: Κατέβαλε πάνω από €11 εκ. αποζημιώσεις στο ΕΔΑΔ

Από το 1997

Από το 1997 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, η Βουλγαρία πλήρωσε 22.257.859 λεβ, (€11.265.711), ως αποζημιώσεις σχετικά με υποθέσεις που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Kroum Zarkov, την Τρίτη, μιλώντας σε συνέδριο αφιερωμένο στην 30ή επέτειο της ένταξης της Βουλγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και της κύρωσης της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, το ΕΔΑΔ εξέδωσε περίπου 1.500 αποφάσεις που αφορούσαν τη Βουλγαρία, από τις οποίες, οι 751 έκριναν ότι η Βουλγαρία παραβίαζε τουλάχιστον μία πρόνοια της Σύμβασης. Με τα χρόνια, αυτές οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ έδωσαν ώθηση σε μια σειρά από επιτυχείς μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, έργο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σημείωσε ο Zarkov.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές της Βουλγαρίας, είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση έκαναν πολλά για την ανοικοδόμηση νέας φυλακής, που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα.

Ο Zarkov δήλωσε ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αποφάσεων του ΕΔΑΔ που δεν έχουν εφαρμοστεί. Περίπου 170 αποφάσεις σε βουλγαρικές υποθέσεις βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε, σημειώνοντας ότι στα προβλήματα σε μερικές από τις αποφάσεις δεν έχει βρεθεί λύση για πάνω από 15 χρόνια. "Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά, θα παρουσιάσουμε ποιοτικά νομοσχέδια στην Εθνική Συνέλευση", πρόσθεσε.

Η Επίτροπος Διοικήσεως, Diana Kovacheva, εξέφρασε την ικανοποίησή της που κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης η Βουλγαρία δεν αποφάσισε να σταματήσει την εφαρμογή της Σύμβασης. Είπε ότι η συζήτηση για περισσότερη ασφάλεια ή περισσότερα δικαιώματα συνήθως οδηγεί σε δυσανάλογους περιορισμούς των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πάνω από 65.000 άνθρωποι στράφηκαν στην Επίτροπο Διοικήσεως πέρυσι, σημείωσε, εξηγώντας τον υψηλό αριθμό λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον εξοικειωμένοι με τα δικαιώματά τους και πώς να τα υπερασπιστούν.

Η Kovacheva είπε επίσης ότι είναι καιρός η Βουλγαρία να επικυρώσει το Πρωτόκολλο 16 της Σύμβασης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2018 και επιτρέπει τη δικαστική συνεργασία μεταξύ εθνικών δικαστηρίων και ΕΔΑΔ.

ΚΥΠΕ

Home