Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βραζιλία: Ο Λούλα δηλώνει «σίγουρος» για τη νίκη στις εκλογές

Offsite Team -
21.10.2022

Βραζιλία: Ο Λούλα δηλώνει «σίγουρος» για τη νίκη στις εκλογές

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, αναγνώρισε χθες Πέμπτη ότι ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, αυξάνει το ποσοστό του, στοιχείο που χαρακτήρισε προειδοποίηση, μολαταύτα πρόσθεσε πως είναι «σίγουρος» ότι θα κερδίσει την 30ή Οκτωβρίου.

«Η δημοσκόπηση αυτή απλά μας προειδοποιεί», είπε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο, την επομένη της δημοσίευσης των ευρημάτων κυλιόμενης έρευνας του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, που τον θέλει να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου (49%, αμετάβλητο) μεν, αλλά ταυτόχρονα τον κ. Μπολσονάρου να κερδίζει μια μονάδα και να ανεβαίνει στο 45%, κάτι που υπονοεί ότι μπορεί να τον έχει ισοφαρίσει (στο 47%), με δεδομένο ότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ∓ 2%.

Ωστόσο «είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο Λούλα. «Μου φαίνεται αδύνατο (ο Μπολσονάρου) να διαγράψει τη διαφορά σε μια εβδομάδα, παρά τα τρελά πράγματα που κάνει και τα ψέματα που λέει».

Πολύ προτού αρχίσει καν η επίσημη προεκλογική εκστρατεία, ο Λούλα φερόταν σταθερά να οδεύει σε εκλογική νίκη. Τον Μάιο, είχε προβάδισμα 21 εκατοστιαίων μονάδων επί του αρχηγού του κράτους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Νταταφόλια.

Όμως η διαφορά του από τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μικρότερη στον πρώτο γύρο, τη 2η Οκτωβρίου: δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, καθώς ο κ. Μπολσονάρου εξασφάλισε 43% των ψήφων.

Ένα δεκαήμερο πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοι προσπαθούν πλέον να πείσουν τους αναποφάσιστους (1%) και όσους λένε πως θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (4%).

«Δίνουμε μάχη για την λεγόμενη ψήφο της αποχής, για (σ.σ. να αλλάξουμε αποψη) σε όσους λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (...), διότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ αμφίρροπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που καλούμαστε να πείσουμε είναι ολοένα πιο μικρός», εξήγησε ο Λούλα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Home