Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βρετανία: Το 1% του πληθυσμού έχει το 1/4 του συνολικού πλούτου

Offsite Team -
03.01.2021

Βρετανία: Το 1% του πληθυσμού έχει το 1/4 του συνολικού πλούτου

Thumbnail
Τι αποκάλυψε νέα μελέτη

Το 1% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει σχεδόν το ένα τέταρτο του πλούτου της χώρας, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει το μέγεθος της οικονομικής ανισότητας στη χώρα.  

Η μελέτη του think tank Resolution Foundation διαπίστωσε ότι το 1% των κατοίκων συγκεντρώνει 800 δισεκατομμύρια λίρες παραπάνω από το ποσό που κατέγραψαν τα επίσημα στατιστικά της χώρας. Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν ότι η μεγάλη διαφορά στα ποσά είναι μια συντηρητική εκτίμηση και πιθανότατα ο πλούτος που συγκεντρώνει το ελάχιστο αυτό ποσοστό του πληθυσμού να είναι ακόμη μεγαλύτερο.  

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω εκκλήσεων προς τους υπουργούς να εξετάσουν τον νέο φόρο πολυτελείας και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις ήδη υπάρχουσες εισφορές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση από την πανδημία.  

 Περίπου το 5% του συνολικού πλούτου που κατέχουν τα πολύ εύπορα νοικοκυριά της Βρετανίας «χάθηκε» από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με ερευνητές. Ο «εξαφανισμένος» πλούτος βρέθηκε όταν συνέκριναν επίσημα στατιστικά στοιχεία που συνέταξε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών με δεδομένα από την Λίστα με τους Πιο Πλούσιους των Sunday Times.  

Ερευνητές εντόπισαν ότι στα επίσημα δεδομένα, δεν συμπεριλήφθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πολύ πλούσιων νοικοκυριών. Τα νέα στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη των ερευνητών, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μερίδιο του συνολικού πλούτου του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέχει το 1%, αυξάνοντάς στην ουσία κατά ένα τέταρτο - από 18% δηλαδή σε 23%.  

Η ανισότητα του πλούτου που είχε μειωθεί τον 20ο αιώνα, αυξήθηκε και πάλι τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς. Οι εύποροι ευνοήθηκαν από την άνοδο των τιμών των περιουσιακών τους στοιχείων λόγω της κρίσης, όπως η άνοδος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, παρά τη γενικευμένη πτώση της αποταμίευσης.    

Το Ίδρυμα Εξυγίανσης της χώρας δήλωσε ότι η φορολόγηση του πλούτου «θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020».

lifo.gr

Home