Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βρετανία: Εκτιμήσεις για μικρή πλειοψηφία Τζόνσον στη σκιά Brexit

Offsite Team
- 11.12.2019

Βρετανία: Εκτιμήσεις για μικρή πλειοψηφία Τζόνσον στη σκιά Brexit

Thumbnail
Ως αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, η λίρα υποχώρησε ελαφρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Για βέβαιη αλλά μικρή –σε σχέση τουλάχιστον με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα- νίκη του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της Πέμπτης κάνει λόγο δημοσκόπηση του YouGov, την ώρα που τα fake news μοιάζουν να είναι ο κρυφός αλλά ισχυρός πρωταγωνιστής της εκλογικής αναμέτρησης.

Η έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov «δείχνει» νίκη μεν των Συντηρητικών αλλά με… διακριτική πλειοψηφία και 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Times χθες Τρίτη, το Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα. 

Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο.

Υποχώρησε η λίρα 

Ως αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, η λίρα υποχώρησε ελαφρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου καθώς οι αγορές φαίνεται πως ανησυχούν για την πιθανότητα ενός «μοιρασμένου» κοινοβουλίου.

Η εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται κάτω από τη βαριά σκιά του Brexit, με την τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι η 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα βιβλία της Ιστορίας πιθανότατα θα θυμούνται την εκλογική αυτή αναμέτρηση ως «εκλογές Brexit». Ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός ανέλαβε τα ινία της χώρας μετά την αποτυχία της προκατόχου του, Τερέσα Μέι, να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Εξαιτίας αυτού άλλωστε , οι Συντηρητικοί έχουν ονομάσει την προεκλογική καμπάνια τους «Get Brexit Done» (σ.σ. Φέρνουμε το Brexit εις πέρας).

brexit

Νωρίτερα χθες Τρίτη, μια δημοσκόπηση βασισμένη σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό της YouGov, της εταιρείας Focalpoint, κατέδειξε ότι οι συντηρητικοί του Τζόνσον οδεύουν πως μια πλειοψηφία 24 εδρών, τη στιγμή που τον περασμένο μήνα αναμενόταν εκλογικός θρίαμβος 82 εδρών.

Απών ο Τζόνσον από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Λόγω της εκλογικής αναμέτρησης άλλωστε ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή

Παρότι αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τον βρετανό πρωθυπουργό θα αντικαθιστούσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ Τιμ Μπάροου, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αντίθετα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Νέα πολιτική δύναμη... τα fake news 

Πάντως η εκλογική αναμέτρηση σημαδεύεται, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα στην εκλογική ιστορία του Μεγάλου Βασιλείου, από διασπορά ψευδών ειδήσεων ή ειδήσεων που είναι μεν αληθινές αλλά έγινε απόπειρα να «σκεπαστούν» ως ψευδείς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η είδηση με το άρρωστο παιδί που κείτονταν στο πάτωμα σε νοσοκομείο του Λιντς, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. Όταν ένας δημοσιογράφος προσπάθησε να δείξει τη φωτογραφία αυτή στον Μπόρις Τζόνσον, εκείνος αρνήθηκε να τη δει, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. 

Παρότι το θλιβερό περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το ίδιο το νοσοκομείο, έγινε μεγάλη προσπάθεια η φωτογραφία του παιδιού να θεωρηθεί κατασκευασμένη, με δεκάδες λογαριασμούς να εμφανίζονται στα social media υποστηρίζοντας ότι εργάζονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και ότι πρόκειται για fake news.

 

1

Αναστάτωση όμως στα βρετανικά έντυπα προκάλεσε και δημοσίευμα της Mail on Sunday, σύμφωνα με το οποίο οι Εργατικοί σχεδιάζουν να καταργήσουν φοροαπαλλαγή για ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρόλο που η... είδηση διαψεύστηκε αμέσως, η εφημερίδα αρνήθηκε σκόπιμα να κάνει εγκαίρως επανόρθωση, γεγονός που οι Τόρις αξιοποίησαν στην εκστρατεία τους. 

Και μπορεί οι περισσότερες από αυτές τις ψευδείς ειδήσεις να φαίνονται απλοϊκές, όμως ήδη έχουν επηρεάσει τις εκλογές στη Βρετανία – και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.

Σύμφωνα με έρευνα της Intuit Research/Norstat σε 1.100 ενηλίκους στη Βρετανία, το 57% εξ αυτών πιστεύει τα fake news που μεταδίδουν τα μίντια.

Παράληλλα, το 71% των χρηστών του Facebook και το 67% των χρηστών του Twitter ανέφεραν ότι έχουν δει στις πλατφόρμες αυτές «κάποιο ή μεγάλο αριθμό» ψευδών ειδήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι τουλάχιστον οι μισοί (το 47% για την ακρίβεια) από τους νέους ηλικίας 18-24 θα μοιράζονταν μία ψευδή είδηση. Και πάνω από τους μισούς από 55 και άνω, όμως, δεν θα έμπαιναν στον κόπο να τη διασταυρώσουν.

Home