Βρετανία: Πολιτικό θρίλερ - Τα δύο σενάρια

Βρετανία: Πολιτικό θρίλερ - Τα δύο σενάρια

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η ήττα του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος απόλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται για άλλη μια φορά η πολιτική σκηνή στη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη βαριά ήττα, αφού 328 βουλευτές έναντι 301 τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με την αναβολή του Brexit.

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

«Ο επικεφαλής whip (κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο) μιλάει τους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Η επόμενη μέρα και το "χαρτί" των πρόωρων εκλογών

Πλέον οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου εκτός κι αν οι βουλευτές εγκρίνουν μια νέα συμφωνία ή ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ως απάντηση ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Home