Βρετανία: Ζητούν να αναλάβει δράση ο Ράαμπ με αφορμή τα Βαρώσια

Βρετανία: Ζητούν να αναλάβει δράση ο Ράαμπ με αφορμή τα Βαρώσια

Όπως δηλώνουν τα μέλη της ομάδας, καταδικάζουν σθεναρά αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Ως «ανεύθυνη και απάνθρωπη» καταγγέλλει με επιστολή της προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών την τουρκική «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας να αποφασίσει το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ομάδα 25 Κυπρίων της Βρετανίας.

Όπως δηλώνουν τα μέλη της ομάδας, καταδικάζουν σθεναρά αυτή την αρνητική εξέλιξη, υπενθυμίζοντας προς τον Ντόμινικ Ράαμπ τις πρόνοιες των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η βρετανική Κυβέρνησή μας πρέπει να προτρέψει την Τουρκία να αντιστρέψει την ενέργειά της αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, που ελέγχεται αποκλειστικά από τον τουρκικό στρατό από το 1974, παρά την οδό που έχει επιλέξει το Συμβούλιο Ασφαλείας για επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει η επιστολή.

 

Οι 25 υπογράφοντες επισημαίνουν ότι επί χρόνια οι προσπάθειες για επιστροφή στην πόλη των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου έχουν προσκρούσει σε άρνηση από την τουρκική πλευρά, παρά τις πολυάριθμες διεθνείς αποφάσεις και ψηφίσματα. 

«Επομένως, τώρα είναι η ώρα για τη βρετανική Κυβέρνησή μας να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τον εκφοβισμό της Κύπρου και είναι καθήκον του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτρια δύναμη να αναλάβει δράση για μια δίκαιη, λειτουργική, ειρηνική λύση για όλο το λαό της Κύπρου», τονίζεται στην επιστολή.  

Καταλήγει με τη σημείωση ότι η βρετανική Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις νεότερες επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Αρμενία και για τέταρτη φορά στην Κύπρο. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει κανέναν ρόλο σε μια μελλοντική λύση. Σήμερα έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη για να παίξουν αυτόν το ρόλο», προσθέτουν οι συντάκτες της επιστολής.

Την υπογραφή τους βάζουν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντος, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστης Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί σε 23 νυν και πρώην Συντηρητικά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, καθώς και στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home