Βρετανοί,Αμερικανοί,Ρώσοι στην κούρσα για το εμβόλιο-Τα δεδομένα

Βρετανοί,Αμερικανοί,Ρώσοι στην κούρσα για το εμβόλιο-Τα δεδομένα

Οι τελευταίες εξελίξεις για τα τρία εμβόλια που φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στο τελικό θετικό αποτέλεσμα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται ερευνητές σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού. Γίνεται αντιληπτό ότι όποιος κόψει πρώτος το νήμα και καταφέρει να βγάλει πρώτος στο εμπόριο το εμβόλιο θα έχει τεράστια και πολλαπλά οφέλη αφού ολόκληρος ο πλανήτης είναι στο περίμενε.  

Την συγκεκριμένη στιγμή πάντως φαίνεται ότι τρία εμβόλια, από Βρετανία, Ρωσία και Αμερική έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα προόδου και φαίνεται ότι έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν την κούρσα. 

Πάμε να δούμε τα τελευταία νέα για τις τρεις αυτές προσπάθειες. 

Εμβόλιο Οξφόρδης - Βρετανία

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι οι ερευνητές για το εμβόλιο της Οξφόρδης που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca και την ιταλική εταιρεία βιοφαρμακευτικής Advent IRBM, με τα αποτελέσματα της έρευνας τους να δημοσιεύονται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η Oxford Vaccine Group πειραματίζεται με ένα γενετικά παραλλαγμένο αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα σε χιμπατζήδες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του εμβολίου ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα στο 70% των πειραματόζωων να διαπιστώθηκε πυρετός και πονοκέφαλος που αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη, ενώ επικίνδυνες παρενέργειες δεν καταγράφηκαν.

Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένεται να βρίσκεται στην αγορά έως τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας στη Libero σε συνέντευξή του τη Δευτέρα (27/07).

«Το εμβόλιο ChAdOx1 έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε χίλιους ασθενείς. Βρισκόμαστε στο στάδιο 3 των δοκιμών όπου δοκιμάζεται σε 10.000 άτομα. Εάν όλα πάνε καλά, η μαζική παραγωγή του μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο Πιέρο ντι Λορέντσο, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια δόσεις μπορεί να φτάσουν στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμβόλιο θα διανεμηθεί πρώτα μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας και θα κοστίζει περίπου δύο με τρία τρία δολάρια για μία δόση.

Ο Ντι Λορέντσο ανέφερε ότι η παραγωγή εμβολίου θα αυξηθεί γρήγορα και ελπίζει ότι η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο έτος.

Ρωσικό εμβόλιο 

Έρευνες για το δικό τους εμβόλιο διεξάγουν με εντατικούς ρυθμούς και οι Ρώσοι σε ένα κρατικό εργαστήριο για λοιμώξεις της χώρας και με τη χρηματοδότηση του εθνικού επενδυτικού ταμείου. 

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματιβιένκο δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου του κορωνοϊού μπορεί να αρχίσει στην Ρωσία έως το τέλος του έτους. 

«Έως το τέλος του έτους οι Ρώσοι θα μπορούν να έχουν το εμβόλιο… Είμαστε σίγουρα η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε για τα εμβόλια που πέρασαν τις κλινικές δοκιμές, αυτό είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε η Ματβιένκο.

Η ίδια επισήμανε ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, εάν, όπως είπε, οι εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξή του συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην διεθνή συνεργασία . «Εάν αρχίσουμε την παραγωγή του, φυσικά και θα το μοιραστούμε με όλες τις χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον» δήλωσε η Ματβιένκο.

Moderna Inc - ΗΠΑ 

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες η εταιρεία Moderna Inc με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, άρχισε τις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κλινικές δοκιμές γίνονται επί 30.000 ενηλίκων που δεν έχουν προσβληθεί από την νόσο και κύριος στόχος των δοκιμών είναι η πρόληψη της ανάπτυξης συμπτωμάτων της νόσου Covid-19.

Η κλινική δοκιμή φέρει την ονομασία COVE και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχήματος Operation Warp Speed  της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής φαρμάκων και εμβολίων κατά της Covid-19.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει το πρόγραμμα του εμβολίου της Μoderna με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και το έχει επιλέξει ως ένα από τα πρώτα που θα εισέλθουν σε ευρεία φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

ΠΟΥ - Έχουμε ακόμη μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας

Ωστόσο, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τις έρευνες για τα εμβόλια ο ΠΟΥ υπογραμμίζει το γεγονός ότι έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Όπως δήλωσε  ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,«Τους έξι τελευταίους μήνες ο ΠΟΥ εργάστηκε ακατάπαυστα για να στηρίξει τις χώρες. Είμαι υπερήφανος για τον Οργανισμό μας. Έγινε απίστευτη δουλειά αλλά έχουμε ακόμη μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας».

 

Home