Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Brexit: Πόσο θα στοιχίσει στη Βρετανία το ναυάγιο με την Ευρώπη

Offsite Team
- 18.10.2020

Brexit: Πόσο θα στοιχίσει στη Βρετανία το ναυάγιο με την Ευρώπη

Thumbnail
Αντιμέτωπος με μια δύσκολη, όσο και ακριβή απόφαση, βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Με τη βρετανική οικονομία ήδη επηρεασμένη από την πανδημία και τις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, ο Τζόνσον πρέπει να αποφασίσει: να προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος με την Ευρώπη, ή να αποχωρήσει;

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο 2021 καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το διπλό σοκ του κορωνοϊού και του Brexit. Μία αποτυχία στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ σίγουρα θα ενισχύσει τον πόνο.

Μια μη συμφωνία θα προκαλούσε αναταράξεις στο εμπόριο τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη της χρονιάς, αφαιρώντας από τη βρετανική οικονομικά περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σχέση με το σενάριο επίτευξης μίας περιορισμένης συμφωνίας, σύμφωνα με ανάλυση του CNNi Business η οποία βασίζεται σε προβλέψεις από το Citi και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Κάτι τέτοιο θα πήγαινε τη χώρα ακόμη πιο πίσω σε σχέση με τις προσπάθειές της να επανέλθει από το ιστορικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

Την εβδομάδα που πέρασε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά τους τελευταίους μήνες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μολονότι το Η.Β. είχε ζητήσει μια «καθόλου περίπλοκη» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει με την ΕΕ ο Καναδάς.

«Δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δείχνει να απορρίπτει οριστικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης με τον Καναδά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια σχέση - από την 1η Ιανουαρίου - οι οποίες θα προσομοιάζουν στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Αυστραλίας, βασισμένες στις απλές αρχές του ελεύθερου εμπορίου».

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι επιζητεί κατά «απαράδεκτο τρόπο έναντι μιας ανεξάρτητης χώρας» να ασκεί έλεγχο στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στον τομέα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

Αφήνοντας ωστόσο ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε: «Αυτό που τους λέμε (σ.σ. στην ΕΕ) είναι να έλθετε εδώ, σε εμάς, εάν υπάρξει από την πλευρά σας κάποιου είδους δομική αλλαγή προσέγγισης ως προς το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας».

«Ο συνδυασμός Covid-19 και εξόδου από την Ευρωζώνη κάνει την εικόνα της βρετανικής οικονομίας εξαιρετικά αβέβαιη», δήλωσε σε σχετική αναφορά της η Λορένς Μπόουν, επικεφαλής οικονομολόγος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Οι δράσεις που θα παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι αποφάσεις που θα παρθούν αναφορικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην οικονομική μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια».

Διπλό σοκ

Citi και IFS εκτιμούν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 9,4% φέτος. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 1921, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι πρόσθετοι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Με μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακάμψει με ανάπτυξη 4,6% το 2021 πριν χάσει κάποια δυναμική μεταξύ 2022 και 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της IFS και της Citi.

Η αποτυχία επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με την Ευρώπη θα αφαιρούσε ως και μια ποσοστιαία μονάδα από το επίπεδο ανάπτυξης. Η διαφορά ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες, ή πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ακόμη και το καλύτερο σενάριο μιας περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας θα άφηνε τη βρετανική οικονομία συρρικνωμένη κατά 2,1% το 2021 σε σχέση με το αν η μεταβατική περίοδος παρατεινόταν επ’ αόριστο.

Καθώς επικρατεί μια σημαντική αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση, οι επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τους επόμενους μήνες.

Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το Ινστιτούτο Διευθυντών (Institute of Directors) της Βρετανίας μεταξύ περισσότερων από 950 στελεχών, λιγότερο από το ¼ των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι προετοιμασμένοι για το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η προοπτική μιας μη συμφωνίας είναι από μόνη της αρκετά τρομακτική, πόσο μάλλον στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας», λέει η Άλι Ρένισον, ανώτερη σύμβουλος του Ινστιτούτου.

«Αυτές οι διαταραχές δεν θα αλληλοακυρωθούν. Αν μη τι άλλο, θα επιδεινώσουν τον πόνο των βρετανικών επιχειρήσεων».

Πηγή: CNN.gr 

Home