«Το δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Εντυπωσιακές εικόνες

«Το δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Εντυπωσιακές εικόνες

Έγινε ορατή από περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου της γης

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς ή μερικής  ηλιακής έκλειψης απόλαυσαν σήμερα εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας .

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, όπου το φεγγάρι μπλόκαρε μερικώς τον ήλιο.

Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, το οποίο αποκαλείται «το δαχτυλίδι της φωτιάς», ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη κάλυψε περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Κάτι τέτοιο φυσικά δημιούργησε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης περιορίστηκε στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο έγινε μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιελάμβανε τη χώρα μας.  

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ξεκίνησε σήμερα με την ανατολή του Hλίου πάνω από το βόρειο τμήμα της λίμνης Superior (Οντάριο, Καναδάς).  Συνέχισε σε όλη την περιοχή της Πολικής (Αρκτική) (Γροιλανδία) και σε ολόκληρο τον Βόρειο Πόλο έως την Πέμπτη το μεσημέρι και κατέληξε πάνω από τη βορειοανατολική Σιβηρία, κατά το ηλιοβασίλεμα.

 

Το μεσαίο στάδιο της έκλειψης -ή το Ring Of Fire- είχε διάρκεια λιγότερο από 4 λεπτά, 3 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα ακριβώς.

Για να μάθετε ποιες φορές η έκλειψη μπορεί να είναι ορατή σε ορισμένες περιοχές, μπορείτε να κάνετε κλικ στον χάρτη εδώ

Η επόμενη έκλειψη Hλίου θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023 και στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Home