Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Γεωργία για την ΕΕ

Offsite Team
- 25.06.2022

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Γεωργία για την ΕΕ

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση την Παρασκευή, απαιτώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού, μια ημέρα αφότου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλαν την υποψηφιότητα της Τιφλίδας για να συμμετάσχει σε εκκρεμείς πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας στο Κίεβο και το Κισινάου, αλλά είπαν ότι η Τιφλίδα θα μπορούσε να γίνει επίσημη υποψήφια χώρα μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο ύμνος της ΕΕ, η Ωδή στη Χαρά, εκτελέστηκε έξω από το γεωργιανό κοινοβούλιο, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, κυματίζοντας σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από τις κορυφαίες φιλοδημοκρατικές ομάδες της Γεωργίας και υποστηριζόμενη από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης οργής εναντίον της κυβέρνησης για την αποτυχία εξασφάλισης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

"Εμείς, ο γεωργιανός λαός, απαιτούμε από τον (Πρωθυπουργό) Irakli Garibashvili να παραιτηθεί και να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε στο πλήθος ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Shota Digmelashvili.

«Δίνουμε στην κυβέρνηση χρόνο μια εβδομάδα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», είπε, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «Παραιτηθείτε!»

Μια νέα μαζική συγκέντρωση προαναγγέλθηκε για τις 3 Ιουλίου, «η οποία δεν θα διαλυθεί μέχρι να διαλυθεί η ολιγαρχική εξουσία» -- μια αναφορά στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος, Bidzina Ivanishvili.

Ο Ivanishvili, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας, πιστεύεται ευρέως ότι κινεί τα νήματα στη Γεωργία παρόλο που δεν έχει επίσημο πολιτικό ρόλο.

Αργότερα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη συγκέντρωση μέσω βίντεο.

"Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, ελεύθερες χώρες και θα παραμείνουμε ελεύθεροι για πάντα. Η Ουκρανία θα βοηθήσει τη Γεωργία καθώς ακολουθείτε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ουκρανία και Γεωργία, μαζί για πάντα!" είπε καθώς τα πλήθη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης εκατοντάδες Γεωργιανούς που σήκωσαν τα όπλα για να πολεμήσουν στις τάξεις του στρατού της Ουκρανίας ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα εισβολής.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ "αναγνώρισαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας", μια κίνηση που η Πρόεδρος Salome Zurabishvili χαιρέτισε ως "ιστορική".

Ο Πρωθυπουργός Garibashvili είπε ότι η κυβέρνησή του "κινητοποιήθηκε" για να ανταποκριθεί έγκαιρα στις απαιτήσεις της ΕΕ "ώστε να λάβουμε το καθεστώς υποψηφιότητας το συντομότερο δυνατό".

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο υπερασπίστηκε το δημοκρατικό του ιστορικό και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για "σχέδια ανατροπής των αρχών οργανώνοντας αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις".

Σε αυτή που ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον 120.000 Γεωργιανοί είχαν βγει στους δρόμους τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν τότε την έναρξη ενός «νέου λαϊκού κινήματος» που θα περιλαμβάνει κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θα κυριαρχείται από πολιτικούς ακτιβιστές.

Η αναβολή της υποψηφιότητας της Γεωργίας ήταν προδιαγεγραμμένη αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -- το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ -- δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τιφλίδα πρέπει να εφαρμόσει σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2022 προτού τεθεί σε επίσημη πορεία ένταξης.

Οι προϋποθέσεις της ΕΕ για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία περιλαμβάνουν τον τερματισμό της πολιτικής πόλωσης, τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου και των δικαστηρίων, τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις και την «αποολιγαρχία».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα καλώντας την ΕΕ να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις στον Ivanishvili για τον «καταστροφικό του ρόλο» στην πολιτική και οικονομική ζωή της Γεωργίας.

Ο Ivanishvili επιμένει ότι έχει αποσυρθεί από την πολιτική.

Η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου αντιμετώπισε ολοένα αυξανόμενη διεθνή κριτική σχετικά με την αντιληπτή οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία, η οποία βλάπτει σοβαρά τους δεσμούς της Τιφλίδας με τις Βρυξέλλες.

ΚΥΠΕ

Home