Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν αναδεικνύουν καθαρό νικητή οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ

Offsite Team -
28.10.2022

Δεν αναδεικνύουν καθαρό νικητή οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ

H ισραηλινή κρατική τηλεόραση παρουσίασε τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης πριν το άνοιγμα της κάλπης

Ενώ η προεκλογική περίοδος βαίνει στο τέλος της ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Τρίτης, 1ης Νοεμβρίου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας δεν θα αναδείξει καθαρό νικητή.

Στο χθεσινοβραδινό της δελτίο, η ισραηλινή κρατική τηλεόραση παρουσίασε τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης πριν το άνοιγμα της κάλπης. Τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση συγκεντρώνουν συνολικά μόνο 56 έδρες και δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 61 εδρών. Συγχρόνως, η παράταξη των κομμάτων υποστηρίζουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου συγκεντρώνουν συνολικά 60 έδρες, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, σημειώνεται αυξητική τάση στα ποσοστά τους, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται ακατόρθωτο ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη 61η έδρα.

Πρώτο κόμμα παραμένει το Λικούντ με 31 έδρες. Η δημοσκοπική απόδοση του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» του Γιαΐρ Λαπίντ σταθεροποιείται στις 24 έδρες. Τρίτο κόμμα φέρεται να αναδεικνύεται το ακροδεξιό-εθνοθρησκευτικό «Θρησκευτικός Σιωνισμός» με 14 έδρες και ακολουθεί το κόμμα του νυν υπουργού άμυνας Μπένι Γκαντς «Παράταξη Εξουσίας» με 11 έδρες. Τα μικρότερα αριστερά κόμματα «Μέρετς» και «Κόμμα των Εργατικών» παρουσιάζουν αυξητική τάση εξασφαλίζοντας 5 και 6 έδρες αντίστοιχα. Το κόμμα του νυν υπουργού οικονομικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν σταθεροποιείται στις 6 έδρες και τα δύο κόμματα των Υπερορθόδοξων Εβραίων «Shas» και «Εβραϊσμός της Τορά» διατηρούν την δύναμή τους με 8 και 7 έδρες αντίστοιχα.

>>>>Διαβάστε επίσης: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο<<<<

Σταθερή παραμένει η δημοσκοπική απόδοση των αραβικών κομμάτων. Το κόμμα «Ράαμ» που είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά την Kυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ διατηρεί τις 4 έδρες του. Ισάριθμες έδρες φέρονται να διατηρούν τα κόμματα «Χαντάς» και «Τάαλ» που συμμετέχουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο, συγκεντρώνοντας 4 έδρες. Το εθνικιστικό αραβικό κόμμα «Μπάλαντ» δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στην Κνέσετ (3,25%).

Όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, το ποσοστό της αποχής διαφαίνεται να κρίνει την τελική μετεκλογική εικόνα. Οι ψηφοφόροι που είχαν προσέλθει στις κάλπες στις προηγούμενες εκλογές δηλώνουν περισσότερο πρόθυμοι να συμμετέχουν στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, ξεπερνώντας κατά 5% την αντίστοιχη τάση που εκδηλώνουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της σημερινής συμπολίτευσης. Επιπροσθέτως, η διάθεση αποχής που παρατηρείται στην αραβική μειονότητα της χώρας παραμένει αισθητή, με το 46% των Αράβων εκλογέων να δηλώνει ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία, από σήμερα δεν επιτρέπεται η ανακοίνωση προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

ΚΥΠΕ

Home