Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση Ακάρ για S-400 οι ΗΠΑ

Offsite Team -
11.02.2021

Δεν ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση Ακάρ για S-400 οι ΗΠΑ

Thumbnail
Η θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απόκτησης των S-400

Η θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 παραμένει η ίδια, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Τουρκία, στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών.

Ο κ. Πράις ρωτήθηκε αρχικά για την επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο Μπάιντεν, 54 μέλη της Γερουσίας, με αφορμή τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Φυσικά, έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Τούρκους, και αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και την αποτροπή κακόβουλης επιρροής στην περιοχή. Επιδιώκουμε συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες και, όπως με κάθε σύμμαχο, διεξάγουμε διάλογο για την αντιμετώπιση των διαφωνιών. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, όπως είπα προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά μας, ταυτόχρονα με την Τουρκία. Ενώ θα διασφαλίζουμε ότι η Άγκυρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διατλαντική συμμαχία σε κρίσιμα θέματα».

Στο θέμα των S-400 o κ. Πράις είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. «Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή με τη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, πυροδότησε τις κυρώσεις CAATSA σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει απευθείας στο ερώτημα αν θεωρεί την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να μην είναι οι πύραυλοι σε λειτουργία μόνιμα, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει η αμερικανική θέση.

«Είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που λάμβαναν χώρα προ των κυρώσεων, η αμερικανική Κυβέρνηση είχε απορρίψει παρόμοια πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τότε.

Σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου, αν η πρόταση Ακάρ μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Πράις αφού ξαναείπε ότι η αμερικανική θέση δεν άλλαξε. Πρόσθεσε ότι «είχαμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για το σύστημα S-400 και το σύστημα αυτό στο πλαίσιο ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε δεκτή την επισήμανση δημοσιογράφου πως αρκετοί θεωρούν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σνομπάρει τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς δεν του έχει ακόμη μιλήσει. «Σίγουρα δεν θα το χαρακτήριζα έτσι», είπε ο κ. Πράις.

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνια σύμμαχος. Μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα με τους Τούρκους εταίρους μας. Αναμένω ότι ο Υπουργός κι ο Τούρκος ομόλογός του θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home