Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δένδιας: Νομικό τερατούργημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Offsite Team
- 09.10.2022

Δένδιας: Νομικό τερατούργημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Έχει καταγγελθεί διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Το πρόσφατο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες κατήγγειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Κάιρο, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι την Κυριακή.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιφερειακή ισορροπία και εδράζεται στο «νομικό τερατούργημα», όπως είπε, του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, το οποίο «έχει καταγγελθεί διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο».

>>> Διαβάστε επίσης: Κριμαία: Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την έκρηξη <<<

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που αποτυπώνεται στο Άρθρο 6, παράγραφο 10.

Αυτό που προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, είναι ότι «η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν μπορεί να συνάψει καμία διεθνή συμφωνία με τρόπο που να βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους».

«Επιπλέον, η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Επομένως, δεν εκπροσωπεί, επαναλαμβάνω, δεν εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό. Ως εκ τούτου, η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναθεωρήσει ή να εφαρμόσει προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης. Ούτε να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα».

«Η Τουρκία, εκβιάζοντας, και ασκώντας πίεση σε λιβυκούς παράγοντες, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα. Αναφέρομαι στο "μνημόνιο" του 2019. Αυτό το λεγόμενο "μνημόνιο" καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο. Παραβιάζει σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Στην πραγματικότητα, καταγγέλθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι, όπως και η πλειονότητα των δυνάμεων στο εσωτερικό της Λιβύης έχουν καταγγείλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο. Έναν κόσμο όπου τα νησιά θα σταματήσουν να εμφανίζονται στο χάρτη», είπε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει «να επωφεληθεί από την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Αναφερόμενος, στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, παράγοντας αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα. Με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, δεν υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, σε αυτή την προσπάθεια, που έχουμε την Αίγυπτο ως φίλο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος μοιράζονται έναν κοινό στόχο: να βοηθήσουν τη Λιβύη να γίνει ένα λειτουργικό κράτος και επίσης να καταστήσουν τη Μεσόγειο μια ειρηνική και σταθερή θάλασσα», κατέληξε ο ίδιος.

(ΚΥΠΕ)

Home