Διάσκεψη για τη Λιβύη: Την Κυριακή η συνάντηση στο Βερολίνο

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Την Κυριακή η συνάντηση στο Βερολίνο

Το αίτημα της Αθήνας

Δεν θα συμμετάσχει τελικά η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο και θα είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ.

Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Το αίτημα της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα να συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σήμερα ότι «το ζητάμε σε όλους τους τόνους.» Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Στέλιος Πέτσας στο briefing.

Cnn.gr

Home