Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διεθνές ενδιαφέρον για την εκτόξευση του Ariane 5

Offsite Team
- 06.02.2019

Διεθνές ενδιαφέρον για την εκτόξευση του Ariane 5

Thumbnail
Η μυθική Αριάδνη έστειλε στο διάστημα τον Hellas Sat 4.

Η πρώτη εκτόξευση για το 2019 από το διαστημικό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στέφθηκε με επιτυχία, με τον εκτοξευτήρα πύραυλο Ariane 5 (Αριάδνη 5) να θέτει σε τροχιά τον νέο δορυφόρο HELLAS SAT 4, που φέρει στην κορυφή του τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος.

Οι εκτοξευτήρες Ariane και η μυθολογία

Οι Ariane αποτελούν μια σειρά από ευρωπαϊκούς εκτοξευτήρες για διαστημική χρήση. Το όνομά τους προέρχεται από την γαλλική λέξη του ελληνικού μυθολογικού χαρακτήρα της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης, κόρης του Ήλιου και της νύμφης Περσηίδος.

Η Αριάδνη συνδέεται με τον μύθο του Μινώταυρου, όταν έσωσε τον Θησέα από τον Μινώταυρο δίδοντας του ένα κουβάρι νήμα για να μπορέσει έτσι να εξέλθει του λαβύρινθου και να σωθεί. Πρόκειται για τον μύθο με τον Μίτο της Αριάδνης.

Το όνομα Αριάδνη δόθηκε επίσης και σε έναν αστεροειδή (τον "43 Αριάδνη") που βρίσκεται στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στους πλανήτες Αρη και Δία.

Διεθνές ενδιαφέρον για την εκτόξευση

Στην εκτόξευση του Ariane 5 αναφέρονται και πάμπολλα ξένα ΜΜΕ, κυρίως εκείνα που ασχολούνται με διάστημα/τεχνολογία, αλλά και η ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ , ενώ απευθείας μετάδοση είχαν και πολλές ξένες ιστοσελίδες από ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως και  η Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος.

Επίσης, εκτενής κάλυψη έγινε από αραβικά ΜΜΕ αλλά και ινδικά,  αφού εκτοξεύθηκε μαζί και ο δορυφόρος Gsat-31, που αποτελεί τον 40ό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που στέλλει η Ινδία στο διάστημα.

Περηφάνια από Arianespace για πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση για το 2019

Μετά την πρώτη εκτόξευση για το 2019 η Arianespace εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι έχει βάλει σε τροχιά  με επιτυχία δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους: τον Saudi Geostationary Satellite 1 / Hellas Sat 4 για τις επιχειρήσεις KACST και Hellas Sat και τον GSAT-31 για τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Arianespace, Stéphane Israël, έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή εκτόξευση λέγοντας ότι   κατά την πρώτη εκτόξευση του χρόνου του Ariane 5, όλα λειτούργησαν "άψογα για άλλη μια φορά. Συγχαρητήρια σε όλους"

Πρόσθεσε ότι "ξεκινούμε τους εορτασμούς για την συμπλήρωση  40 χρόνων από την  πρώτη εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane με την επιτυχημένη εκτόξευση του Ariane 5" σημειώνοντας ότι "μέσω αυτής της εμβληματικής πτήσης, η Arianespace υπογραμμίζει την αξιοπιστία του πυραύλου μας για δορυφόρους γεωστατικών τηλεπικοινωνιών. Με την πραγματοποίηση αποστολής για πελάτες μακράς διαρκείας από τρεις ηπείρους - Arabsat, KACST, Hellas Sat και ISRO - συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε την ελκυστικότητα των υπηρεσιών εκτόξευσης της Arianespace για πελάτες από όλο τον κόσμο».

Ο νέος δορυφόρος HELLAS SAT 4, της HELLAS SAT, τοποθετήθηκε στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά και θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες διευρύνοντας τις εργασίες της HELLAS SAT στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική.

Η Arianespace εδρεύει στο Evry κοντά στο Παρίσι και διαθέτει εγκαταστάσεις στο Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας, το Διαστημικό Κέντρο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, καθώς και τοπικά γραφεία στην Ουάσινγκτον, το Τόκιο και στη Σιγκαπούρη.

Η Arianespace είναι θυγατρική της ArianeGroup, η οποία κατέχει το 74% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο κατέχεται από 15 άλλους μετόχους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εκτοξευτήρων.

Ο Ariane 5 σχεδιάστηκε από την γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES, στο πλαίσιο προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με 12 συμμετέχουσες χώρες, και κατασκευάστηκε από την ArianeGroup.

Home