Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διεθνής ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου

Offsite Team
- 10.10.2022

Διεθνής ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου

Ο ρωσικός και κινεζικός Τύπος προσεγγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις από την οπτική γωνία του Κρεμλίνου και του Πεκίνου

Υπό την σκιά των νέων επιτυχιών που σημειώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στα ανατολικά εδάφη της χώρας, ο διεθνής Τύπος εστιάζει στην επόμενη φάση της ιστορικής αναμέτρησης της Ρωσίας με την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της. Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες από το μέτωπο, ο διεθνής Τύπος εκφράζει ανησυχία σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το δυτικό Τύπο, αντιμέτωπος με νέες ήττες στο μέτωπο του πολέμου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να «απαντήσει» στην Ουκρανία και στη Δύση εντατικοποιώντας τον «πόλεμο των υποθαλάσσιων αγωγών» ή ακόμη επιστρατεύοντας πυρηνικά όπλα.

Ο ρωσικός και κινεζικός Τύπος προσεγγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις από την οπτική γωνία του Κρεμλίνου και του Πεκίνου. Ο ρωσικός Τύπος εξακολουθεί να βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά της Δύσης, την ώρα που ο κινεζικός Τύπος προβάλλει την άποψη ότι οι ΗΠΑ οδηγούν σε διπλωματικό και οικονομικό αδιέξοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες 4 πόλεις

«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τα όρια της ισχύς του»

«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τα όρια της στρατιωτικής του δύναμης καθώς η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει εδάφη» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του Paul Sonne που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου στην αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Ο (Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει αποσπάσει την προσοχή από τη ζοφερή εικόνα του πεδίου της μάχης τις τελευταίες ημέρες με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, την κήρυξη προσαρτήσεων και την εκτόξευση πυρηνικών απειλών - όλα αυτά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να παγώσει τα ρωσικά εδαφικά κέρδη που έχουν συσσωρευτεί από τον Φεβρουάριο και τα οποία διαλύονται μέρα με τη μέρα. Αλλά αυτές οι πολιτικές μηχανορραφίες στη Μόσχα δεν μπόρεσαν να καλύψουν την πραγματικότητα 600 μίλια μακριά στην Ουκρανία: Η δύναμη της Ρωσίας είναι πολιορκημένη και με κακή διαχείριση». Ο κ. Sonne προσθέτει και τα εξής: «Η απογοήτευση για τη θέση της Μόσχας στο πεδίο της μάχης έχει διαρρεύσει στη δημόσια σφαίρα της Ρωσίας, κυρίως μέσω των καναλιών Telegram, αλλά κατά καιρούς και μέσω της αυστηρά ελεγχόμενης κρατικής τηλεόρασης. (Ταυτόχρονα) Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι κάποιο από τα μεγάλα προβλήματα που κατατρέχουν τον ρωσικό στρατό από την έναρξη της εισβολής έχει επιλυθεί. Εδώ και μήνες, (η Ρωσία) αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκτέλεση συνδυασμένων χερσαίων και αεροπορικών επιθέσεων, στην καθοδήγηση στρατευμάτων με μεταβλητή θέληση για μάχη και στην οργάνωση ενός περίπλοκου αγωγού εφοδιασμού για τη μεταφορά προμηθειών στο μέτωπο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πούτιν στην Ουκρανία επιδεινώνονται από τους κινδύνους στο εσωτερικό. Η κινητοποίηση έχει κάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία πραγματικό για πολλούς Ρώσους που έδιναν λίγη προσοχή. Η (όλη) κατάσταση έχει καταδείξει τα όρια της ικανότητας του Πούτιν να ελέγχει τις λειτουργίες της δικής του κυβέρνησης και του στρατού».

Ο Roger Boyes σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο Πούτιν θα μπορούσε να κόψει την αρτηρία του δυτικού καπιταλισμού» που δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου στη βρετανική εφημερίδα «The Times» εστιάζει επίσης στις κινήσεις της Μόσχας στο συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αρθρογράφος αναφέρει τα εξής: «Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το μυαλό των δυτικών και των απογοητευμένων Ρώσων υπευθύνων λήψης αποφάσεων στρέφεται στην προοπτική του Αρμαγεδδώνα, κάποιου κολασμένου γεγονότος που θα αλλάξει με ένα χτύπημα τους όρους της σύγκρουσης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να υπαινίσσεται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πυρηνική έκρηξη που θα τραβούσε την προσοχή- ίσως, λένε οι κατάσκοποι του ΝΑΤΟ, με τη μορφή μιας αρκτικής δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός τηλεκατευθυνόμενου τορπιλοβόλου μακριά από τις ουκρανικές γραμμές μάχης». Στα πλαίσια αυτής της εκτίμησης, ο αρθρογράφος εστιάζει στο ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εξέλιξης σε ότι αφορά τις υποθαλάσσιες δομές της Δύσης: «Υπάρχουν κάποιοι προφανείς τρόποι για να προστατευτούμε. Μπορούμε να κηρύξουμε ζώνες προστασίας καλωδίων που περιορίζουν την είσοδο αλιευτικών σκαφών. Μπορούμε να είμαστε πιο καχύποπτοι απέναντι στις στρατιωτικοποιημένες μηχανότρατες που εμφανίζονται όλο και περισσότερο στα ασιατικά ύδατα, με κινεζική ιδιοκτησία και πλήρωμα, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται ως σκάφη επιτήρησης. Μπορούμε να τροποποιήσουμε το διεθνές ναυτικό δίκαιο έτσι ώστε να υπάρχει σαφής απαγόρευση της επέμβασης στα καλώδια. Πάνω απ' όλα θα πρέπει να συνεχίσουμε να προβάλλουμε ισχυρά επιχειρήματα για επενδύσεις στη ναυτική καινοτομία, ώστε να ανταποκριθούμε στους αυξανόμενους στόλους της Ρωσίας και της Κίνας. Ας μην ξεχνάμε, μέσα σε όλη τη βρωμιά και τη λάσπη του Ντονμπάς, τον πόλεμο στη θάλασσα».

Ο Von Lorenz Hemicker σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» με τίτλο «Περαιτέρω Κλιμάκωση; Φήμες για τις πυρηνικές προετοιμασίες της Ρωσίας» (4 Οκτωβρίου), συμμερίζεται την καχυποψία του κ. Boyes ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας. «Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές για κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το φιλορωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο Rybar είχε δημοσιεύσει την Κυριακή στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει μια κυλιόμενη αμαξοστοιχία με θωρακισμένα οχήματα που φέρεται να ανήκε στη 12η κύρια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το τμήμα είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου της πολιτείας. Η βρετανική ταμπλόιντ "Daily Mail" έγραψε για ένα "πυρηνικό στρατιωτικό τρένο" εν κινήσει, που αποτελεί "πιθανή προειδοποίηση προς τη Δύση". Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα "La Repubblica" έγραψε για μια ανακοίνωση πληροφοριών από το ΝΑΤΟ προς τα μέλη του. Σε αυτό, η Συμμαχία φέρεται να προειδοποίησε ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο K-329 Belgorod είχε "εξαφανιστεί" από το λιμάνι του στη βόρεια Ρωσία. Η Συμμαχία φέρεται να ανησυχεί ότι το Μπέλγκοροντ θα μπορούσε να δοκιμάσει το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος Poseidon με πυρηνική κεφαλή», αναφέρει τo γερμανικό δημοσίευμα. Στη συνέχεια, ο κ. Hemicker προσθέτει τα εξής: «Οι ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση, ιδίως με φόντο την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την αυξανόμενη απώλεια της ερμηνευτικής εξουσίας του Πούτιν όσον αφορά τον πόλεμο στη γειτονική χώρα. (Ωστόσο) Το ΝΑΤΟ δεν σχολίασε την Τρίτη ούτε το τρένο ούτε το υποβρύχιο. Το Κρεμλίνο απέρριψε το μεσημέρι της Τρίτης τουλάχιστον τις αναφορές για σχεδιαζόμενη πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. "Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι δυτικοί πολιτικοί και οι αρχηγοί κρατών ασκούν σήμερα πυρηνική ρητορική", δήλωσε στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού προεδρικού γραφείου Ντμίτρι Πεσκόφ».

Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή μια νέα κίνηση της Βόρειας Κορέας, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υπενθύμισε στους αναγνώστες της ότι παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία η διεθνής κοινότητας καλείται να εστιάσει και στη διαχείριση της έντασης που επικρατεί στην Ασία. Λίγο μετά τη νέα αντιπαράθεση της Κίνας με τη Δύση για το ζήτημα της Ταϊβάν, στις 5 Οκτωβρίου, η «Le Monde» σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους μετά την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία» επεσήμανε ότι «Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους επιφανείας-επιφανείας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου), μετά από μια σειρά εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το Νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο, ο στρατός της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ εκτόξευσαν από δύο τακτικούς πυραύλους σε προσομοιωμένους στόχους. Την Τρίτη, οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο συμμαχικών χωρών είχαν ήδη πραγματοποιήσει άσκηση βομβαρδισμού σε στόχο στην Κίτρινη Θάλασσα». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος επισημάνθηκαν και τα εξής: «Η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για να καταστήσει "μη αναστρέψιμο" το καθεστώς της πυρηνικής της δύναμης, έχει εντείνει τις εκτοξεύσεις της φέτος και εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για πρώτη φορά από το 2017. Η εκτόξευσή του την Τρίτη πάνω από την Ιαπωνία ήταν μέρος αυτών των ελιγμών. Το Τόκιο αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το σύστημα προειδοποίησης και να ζητήσει από τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να καταφύγουν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε "κλιμάκωση" και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ "να επαναλάβει τον διάλογο"».

Κινεζικός και ιαπωνικός Τύπος

«Η ΕΕ βλάπτει τον εαυτό της με την προσκόλληση στις ΗΠΑ» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας «China Daily», το οποίο ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 7 Οκτωβρίου. «Η Ευρώπη οδεύει πλέον προς την ύφεση. Το επόμενο έτος θα είναι "σίγουρα" "ένα δύσκολο έτος". Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2023 από 2,8% σε 2,2% και προειδοποίησε επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ύφεση το επόμενο έτος. Μια ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ανέφερε ότι περαιτέρω διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, ιδίως στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες και να αυξήσουν τον πληθωρισμό κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, ωθώντας πολλές χώρες σε ύφεση για ολόκληρο το 2023», αναφέρει το κινεζικό δημοσίευμα, στο οποίο προβάλλονται και οι εξής απόψεις: «Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να τους προσφέρει την ευκαιρία να αναλογιστούν τι έχει οδηγήσει στη σημερινή τους δυσχερή θέση και μια προσαρμογή στην αυτοκαταστροφική εξωτερική πολιτική τους που μιμείται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υιοθέτηση της συγκρουσιακής στάσης των ΗΠΑ ενέχει τον κίνδυνο να βλάψει περαιτέρω τη συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα, η οποία είναι επιζήμια για τα οικονομικά συμφέροντα των μελών της. Η ΕΕ θα πρέπει να ενεργεί πιο ανεξάρτητα, αντί να επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπαγορεύουν τις πολιτικές της».

«Η Ιαπωνία πρέπει να βοηθήσει να σταματήσει η φρικτή επίθεση του Πούτιν στις βασικές αξίες» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της αγγλόφωνης έκδοσης της ιαπωνικής εφημερίδας «Asahi Shimbun». Στο άρθρο, το οποίο ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της «Asahi Shimbun» στις 7 Οκτωβρίου ξεχωρίζουν τα εξής: «Η Ρωσία απέσπασε με τη βία εδάφη από μια γειτονική χώρα και δικαιολόγησε την κίνησή της κατασκευάζοντας τη συγκατάθεση του κοινού. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τη φάρσα και χαρακτηρίζεται ως εξωφρενική πράξη καταστροφής της διεθνούς τάξης. Η προσάρτηση των τεσσάρων (ουκρανικών) περιοχών έρχεται επίσης, σε αντίθεση με τον αρχικό, αβάσιμο ισχυρισμό της Μόσχας ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους φιλορώσους κατοίκους σε δύο ανατολικές περιοχές από τη "γενοκτονία"». Η «Asahi Shimbun» προβάλλει και την εξής άποψη: «Πίσω από την απερίσκεπτη και επιθετική συμπεριφορά του Πούτιν κρύβονται η αδυναμία και το άγχος του. Ο Πούτιν έχει τεθεί σε άμυνα καθώς η στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία έχει υποστεί μια σειρά σοβαρών αποτυχιών. Η βλασφημία κατά των διεθνών κανόνων, αν αφεθεί ατιμώρητη, θα μπορούσε να φέρει τον κόσμο πίσω στην εποχή που κυριαρχούσε ο νόμος της ζούγκλας. Η Ιαπωνία και όλα τα άλλα έθνη που δεσμεύονται να προστατεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες θα πρέπει να ενωθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να σταματήσουν την τρομακτική επίθεση του Πούτιν στις βασικές αξίες που στηρίζουν αυτό το σύστημα».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

«Η Ουάσινγκτον οδηγεί τους υποτελείς σε πόλεμο» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του Vladislav Isaev που δημοσιεύτηκε στη ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα «Vzglyad». Στο άρθρο που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα στις 7 Οκτωβρίου προβάλλονται τα εξής: «Αυτό που φαίνεται πιο παράξενο σχετικά με το σαμποτάζ του Nord Stream είναι ότι οι διοργανωτές τους δεν προσπάθησαν καν να συγκαλύψουν τις ενέργειές τους. Ταυτόχρονα, όλες οι προκαταρκτικές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον τομέα του μελλοντικού σαμποτάζ πραγματοποιήθηκαν με σκόπιμα δημόσιο τρόπο. Σαν να ήθελε να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα είχε αμφιβολίες για το ποιος πραγματοποίησε αυτό το χτύπημα. Δεν πιστεύω ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξέχασαν τις στοιχειώδεις μεθόδους συνωμοσίας. (Επίσης) Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αρκετούς πόρους για να οργανώσουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της Γερμανίας ή ακόμη και της Ρωσίας. Και να το κάνουν να μοιάζει με ατυχήματα. Υπάρχουν προσπάθειες να εξηγηθεί το πλήγμα με την επιθυμία να απελευθερωθεί η αγορά για το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο. (Ταυτόχρονα) ένα πλήγμα στους αγωγούς που διέρχονται από την Τουρκία θα απελευθέρωνε ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς». «Ο σκοπός του σαμποτάζ των αγωγών στη Βαλτική είναι διαφορετικός. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε επιδεικτικά, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ. Τώρα οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να οργανώσουν οποιοδήποτε σαμποτάζ στην Ευρώπη», καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Εστιάζοντας στις νέες επιτυχίες που σημειώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας, η αγγλόφωνη ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Kyiv Post» στις 6 Οκτωβρίου έφερε στο προσκήνιο ένα νέο σενάριο σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στον ουκρανικό πόλεμο. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Κριμαία καθώς οι Ρώσοι που φεύγουν παραπαίουν» αναφέρονται τα εξής: «Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να παίρνει εδάφη πίσω από τις υποχωρούσες ρωσικές δυνάμεις με τον τρέχοντα ρυθμό, θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Κριμαία. Η αξιολόγηση έγινε καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις καταδίωξαν τον ρωσικό στρατό στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανατρέποντας μια από τις σημαντικότερες πολεμικές νίκες του Κρεμλίνου, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε για πρώτη φορά οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία αναμενόταν να υπερασπιστεί την Κριμαία με όλη της τη δύναμη, αφήνοντας τους δυτικούς αξιωματούχους να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ανακατάληψη της χερσονήσου με τη βία θα ήταν αδύνατη. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ότι οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες υποδηλώνουν ότι "η ανακατάληψη της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι πλέον μια ευδιάκριτη πιθανότητα που δεν μπορεί να προεξοφληθεί"».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home