Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δήμαρχος Κιέβου: Οι κάτοικοι να προετοιμαστούν για μπλακάουτ

Offsite Team -
01.12.2022 - 20:36

Δήμαρχος Κιέβου: Οι κάτοικοι να προετοιμαστούν για μπλακάουτ

Τους κάλεσε να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα, για την περίπτωση ολικού μπλακάουτ λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Εάν μπορούν, οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφθούν το ενδεχόμενο να πάνε να μείνουν σε φίλους τους στα περίχωρα της πόλης, τόνισε.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια μπορεί να πέσει απότομα εάν σημειωθεί μπλακάουτ και καταστραφούν οι υποδομές, αν δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό, νερό, αποχέτευση και θέρμανση.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε κρίσιμη φάση και πάλι ο πόλεμος στην Ουκρανία <<<

Σε ισχύ ο νέος νόμος για τους «ξένους πράκτορες» στη Ρωσία

Το Yπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, πρώτη μέρα που ισχύει ο νέος νόμος «Περί ελέγχου της δραστηριότητας προσώπων που βρίσκονται υπό ξένη επιρροή», δημοσίευσε το ενιαίο μητρώο των λεγόμενων «ξένων πρακτόρων», το οποίο αντικαθιστά τα μέχρι τώρα τέσσερα ξεχωριστά μητρώα. Το ενιαίο μητρώο καθιερώνεται σύμφωνα με τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» ο οποίος μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες» πρόσωπα που δεν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Agora» Πάβελ Τσίκοφ, αναφερόμενος στο ενιαίο μητρώο είπε ότι σ΄ αυτόν τον κατάλογο υπάρχουν 493 εγγραφές, που είναι περισσότερες από τους μέχρι στιγμής καταγραφέντες «ξένους πράκτορες», επειδή σ' αυτό περιλαμβάνονται και οργανώσεις που είχαν συμπεριληφθεί στους καταλόγους, αλλά μετά αφαιρέθηκαν από αυτούς. Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν 348 «ξένοι πράκτορες» στους οποίους συγκαταλέγονται, πολίτες, οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ΜΜΕ.

«Ξένοι πράκτορες» πλέον μπορούν να θεωρηθούν οποιεσδήποτε ρωσικές ή ξένες οργανώσεις είτε φυσικά πρόσωπα, εάν έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό είτε βρίσκονται υπό ξένη επιρροή, αλλά επίσης εάν ασκούν πολιτική δραστηριότητα, είτε συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη στρατιωτική και τεχνολογική δραστηριότητα της Ρωσίας «οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά της ασφάλειας της χώρας».

Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν τον αριθμό των απαγορεύσεων για τους «ξένους πράκτορες». Δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί σε κρατικούς και δημοτικούς οργανισμούς ή γενικά να διδάσκουν, να εκπαιδεύουν ανηλίκους και να διαδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία μεταξύ τους. Οι «ξένοι πράκτορες» δεν θα μπορούν να είναι μέλη των εκλογικών επιτροπών, να συμμετέχουν σε συμβουλευτικά, γνωμοδοτικά και όργανα εμπειρογνωμοσύνης που έχουν συσταθεί από τις αρχές ή να διεξάγουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις κατά της διαφθοράς και δημόσιες εκδηλώσεις. Το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 31 του Συντάγματος για την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Την ίδια ώρα, ο  στρατός της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι βρήκε θραύσματα πυραύλων που εκτόξευσαν οι Ρώσοι και μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, οι οποίοι έφεραν ελαττωματικές κεφαλές, στη δυτική Ουκρανία, και πως προφανής σκοπός τους ήταν να αποσπάσουν την προσοχή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Μικόλα Ντανιλιούκ, εκπρόσωπος της ερευνητικής μονάδας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως θραύσματα πυραύλου που έπεσε στις δυτικές περιοχές Λβιβ και Χμελνίτσκιι στις 31 Οκτωβρίου ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονταν από πυραύλους κρουζ Kh-55. Ο πύραυλος Kh-55 κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970 για να χρησιμοποιηθεί σε στρατηγικούς στόχους. Ο στόχος είναι κατά κύριο λόγο να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές και να εκτοξεύεται από βομβαρδιστικό αεροσκάφος.

Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνομιλήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό ABC.

(ΚΥΠΕ)

Home