Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διπλωματία ανθρωπιστικής βοήθειας σε 34 χώρες από Τουρκία

Offsite Team -
15.04.2020 - 18:40

Διπλωματία ανθρωπιστικής βοήθειας σε 34 χώρες από Τουρκία

Thumbnail
Σύμφωνα με Ντέιλι Σαμπάχ

Στη ‘διπλωματία ανθρωπιστικής βοήθειας’ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού πρωτοστατεί η Τουρκία σύμφωνα με την τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα Ντέιλι Σαμπάχ, η οποία επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια σε 34 χώρες.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πανδημία του Covid-19 έχει επιφέρει αλλαγές μεταξύ άλλων και σε επίπεδο έθνους-κράτους, προσθέτοντας ότι διαμορφώνονται νέοι τύποι διπλωματικών σχέσεων. Η εφημερίδα αναφέρεται  σε νεότευκτη ‘διπλωματία της ανθρωπιστικής βοήθειας’, με την Τουρκία να ‘πρωτοστατεί την τελευταία δεκαετία αποστέλλοντας ιατρικό υλικό σε 34 χώρες.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει η Ντέιλι Σαμπάχ, έχοντας δεχθεί αιτήματα από 90 χώρες για αποστολή ιατρικού εξοπλισμού, ακόμα και από τις ΗΠΑ δια της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής, στις 34. Αναφέρεται ότι το σύνολο του ιατρικού εξοπλισμού και υλικού παράγεται σε εργοστάσια του στρατού και σε εργαστήρια που ράβουν στρατιωτικές στολές.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει δεχτεί ευχαριστίες μεταξύ άλλων από τον Πρέσβη της Βρετανίας στην Άγκυρα, από τον ΥΠΕΞ της Ιταλίας, τον Πρόεδρο του Κοσόβου, από αξιωματούχο του Πενταγώνου για την αποστολή ιατρικών προμηθειών στην Ισπανία και στην Ιταλία, από το ΝΑΤΟ για την αποστολή ιατρικής βοήθειας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη καθώς και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επίδειξη ‘παραδειγματικής αλληλεγγύης’. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, βοήθεια δεν αποστέλλεται μόνο σε συμμαχικές χώρες αλλά και σε εκείνες με ‘μακρά ιστορία διαφωνιών’ με την Τουρκία, όπως στο Ισραήλ.

Γίνεται αναφορά σε μακρά παράδοση της Τουρκίας να αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες η με τις οποίες οι σχέσεις είναι τεταμένες. Αναφέρονται ως παραδείγματα η αποστολή φαρμάκων στην Κίνα το 1938 για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος χολέρας, αλλά και η αποστολή φαρμάκων στον ελληνικό στρατό το 1941 έπειτα από αίτημα της Ελλάδας καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Αιθιοπία, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.

ΚΥΠΕ

Home