Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ECDC - EMΑ: Εισηγούνται χρήση των προσαρμοσμένων εμβολίων

Offsite Team -
12.09.2022 - 17:53

ECDC - EMΑ: Εισηγούνται χρήση των προσαρμοσμένων εμβολίων

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χορηγούν τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 ως ενισχυτικές δόσεις, κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με συστάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ενόψει των φθινοπωρινών και χειμερινών εκστρατειών εμβολιασμού των κρατών μελών.

Ειδικότερα, οι ευάλωτες αυτές ομάδες περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένα και άλλα ευάλωτα άτομα (από 12 ετών και άνω) με υποκείμενες παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 και έγκυες γυναίκες.

Επίσης γίνεται σύσταση να δοθεί προτεραιότητα στους ενοίκους και το προσωπικό εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του SARS-CoV-2 και του καίριου ρόλου τους στην σωστή λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα έχουν εγκριθεί μόνο για χρήση ως ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον το αρχικό σχήμα εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν.

Όπως σημειώνεται, οι εθνικές αρχές είναι αυτές που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτικών δόσεων και του τύπου των εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση της λοίμωξης, τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε διαφορετικούς πληθυσμούς και την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Οι Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Ανοσοποίησης (NITAGs) θα διατυπώσουν τελικές εθνικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση των εμβολίων έναντι της νόσου COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες τους.

ΚΥΠΕ

Home