Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΕ: Απαγορεύει τα φυτοφάρμακα σε περιοχές Natura και πάρκα

Offsite Team -
22.06.2022 - 15:44

ΕΕ: Απαγορεύει τα φυτοφάρμακα σε περιοχές Natura και πάρκα

Τι αναφέρει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου

Σημαντική μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και των αρνητικών τους επιπτώσεων, καθώς και μέτρα για αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε όλη την Ευρώπη είναι οι στόχοι των δύο προτάσεων που παρουσίασαν μετά τη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως η λογική του μέτρου δεν είναι η συνολική απαγόρευση των φυτοφαρμάκων, αλλά η σταδιακή αντικατάστασή τους στη Γεωργία με πιο βιώσιμες μεθόδους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική στήριξη που προβλέπεται στην πρόταση για παραγωγούς και αγρότες.

Η απαγόρευση, επεσήμανε, αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων σε ευάλωτες περιοχές, όπως περιοχές Natura, αλλά και σε αστικά περιβάλλοντα όπως πάρκα και χώρους όπου συχνάζουν παιδιά.

Ειδικότερα όσον αφορά τη στήριξη των παραγωγών, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως φιλοδοξία της πρότασης συνοδεύεται από εξ ίσου φιλόδοξη στήριξη.

Η Κομισιόν, πρόσθεσε, έκανε ένα έκτακτο βήμα προτείνοντας για πρώτη φορά την αλλαγή των κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «για να στηρίξουμε οικονομικά τους αγρότες για να καλύψουν το κόστος αυτών των κανονισμών και απαιτήσεων για περίοδο πέντε ετών».

Πρόσθεσε πως η μετάβαση θα ενισχυθεί μέσω της αύξησης των επιλογών για «εναλλακτικές βιολογικές και χαμηλού ρίσκου» στην αγορά, μέσω και της έρευνας και των νέων τεχνολογιών. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, η Κομισιόν έχει εγκρίνει για χρήση 20 εναλλακτικές μεθόδους χαμηλού ρίσκου.

Επεσήμανε πως η εργαλειοθήκη μέτρων στήριξης που περιλαμβάνονται στο πακέτο με τους κανονισμούς έχουν ως στόχο να αναπληρώσουν τη δημιουργία νέου κόστους και να αποτρέψει την αύξηση των τιμών τροφίμων.

«Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτές τις αλλαγές, διατρέχουμε το ρίσκο κατάρρευσης του επικονιασμού και των οικοσυστημάτων, κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τις τιμές των τροφίμων» πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τα κράτη μέλη και τρίτες χώρες ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων τα οποία απειλούν τις μέλισσες.

Εξηγώντας ειδικότερα τη λογική των μέτρων, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως αφορά τόσο τη μείωση της χρήσης όσο και του ρίσκου. Η πανδημία, πρόσθεσε, μας έχει διδάξει πως δεν μπορούμε να διαχωρίσουν την ανθρώπινη υγεία από την υγεία του περιβάλλοντος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριακίδου διευκρίνισε πως προτείνεται ένας γενικός στόχος σε επίπεδο ΕΕ, και πως οι εθνικοί στόχοι θα κληθούν να διαμορφώσουν τους δικούς τους στόχους δεδομένων των συνθηκών σε κάθε χώρα.

Αυτό, σημείωσε, δεν έχει να κάνει με τον κίνδυνο τον οποίο επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος στην ερώτηση για μπλοκάρισμα της πρότασης από κάποια ανατολικά κράτη μέλη, αλλά αποτελεί μια δίκαιη προσέγγιση που δίνει ευελιξία ώστε η διαδικασία να προχωρήσει. Απέδωσε επίσης την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην παρουσίαση της πρότασης στο ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν, αλλά και λόγω του φόρτου εργασίας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο κ. Τίμερμανς από την πλευρά του σημείωσε πως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει ορισμένους να υποστηρίζουν επιβράδυνση των προτάσεων για τη βιοποικιλότητα επικαλούμενοι την επισιτιστική ασφάλεια, και αντέταξε το επιχείρημα πως η επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Αποκατάσταση οικοσυστημάτων

Ο Επίτροπος Σινκεβίτσιους αναφέρθηκε πιο εκτεταμένα στην πρόταση που αφορά την αποκατάσταση της φύσης και των οικοσυστημάτων στην ΕΕ, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα η ΕΕ επικεντρωνόταν στην προστασία, αλλά πως αυτό δεν είναι πλέον αρκετό.

Πέραν του 80% της φύσης στην Ευρώπη έχει υποβαθμιστεί, και οι τάσεις αυτές δεν αναστρέφονται αρκετά γρήγορα όπως είπε.

Στην πράξη, μέχρι το 2030 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα αποκατάστασης, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης του πράσινου στις πόλεις και την αφαίρεση εμποδίων στη ροή των ποταμών.

Όπως τόνισε, τέτοια μέτρα βοηθούν μακροπρόθεσμα την επισιτιστική ασφάλεια, όμως μπορούν να έχουν και βραχυπρόθεσμα οφέλη, για παράδειγμα μέσω της μείωσης των πλημμυρών που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Γεωργία για την ΕΕ

Offsite Team -
25.06.2022 - 08:53

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Γεωργία για την ΕΕ

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση την Παρασκευή, απαιτώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού, μια ημέρα αφότου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλαν την υποψηφιότητα της Τιφλίδας για να συμμετάσχει σε εκκρεμείς πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας στο Κίεβο και το Κισινάου, αλλά είπαν ότι η Τιφλίδα θα μπορούσε να γίνει επίσημη υποψήφια χώρα μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο ύμνος της ΕΕ, η Ωδή στη Χαρά, εκτελέστηκε έξω από το γεωργιανό κοινοβούλιο, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, κυματίζοντας σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από τις κορυφαίες φιλοδημοκρατικές ομάδες της Γεωργίας και υποστηριζόμενη από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης οργής εναντίον της κυβέρνησης για την αποτυχία εξασφάλισης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

"Εμείς, ο γεωργιανός λαός, απαιτούμε από τον (Πρωθυπουργό) Irakli Garibashvili να παραιτηθεί και να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε στο πλήθος ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Shota Digmelashvili.

«Δίνουμε στην κυβέρνηση χρόνο μια εβδομάδα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», είπε, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «Παραιτηθείτε!»

Μια νέα μαζική συγκέντρωση προαναγγέλθηκε για τις 3 Ιουλίου, «η οποία δεν θα διαλυθεί μέχρι να διαλυθεί η ολιγαρχική εξουσία» -- μια αναφορά στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος, Bidzina Ivanishvili.

Ο Ivanishvili, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας, πιστεύεται ευρέως ότι κινεί τα νήματα στη Γεωργία παρόλο που δεν έχει επίσημο πολιτικό ρόλο.

Αργότερα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη συγκέντρωση μέσω βίντεο.

"Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, ελεύθερες χώρες και θα παραμείνουμε ελεύθεροι για πάντα. Η Ουκρανία θα βοηθήσει τη Γεωργία καθώς ακολουθείτε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ουκρανία και Γεωργία, μαζί για πάντα!" είπε καθώς τα πλήθη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης εκατοντάδες Γεωργιανούς που σήκωσαν τα όπλα για να πολεμήσουν στις τάξεις του στρατού της Ουκρανίας ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα εισβολής.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ "αναγνώρισαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας", μια κίνηση που η Πρόεδρος Salome Zurabishvili χαιρέτισε ως "ιστορική".

Ο Πρωθυπουργός Garibashvili είπε ότι η κυβέρνησή του "κινητοποιήθηκε" για να ανταποκριθεί έγκαιρα στις απαιτήσεις της ΕΕ "ώστε να λάβουμε το καθεστώς υποψηφιότητας το συντομότερο δυνατό".

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο υπερασπίστηκε το δημοκρατικό του ιστορικό και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για "σχέδια ανατροπής των αρχών οργανώνοντας αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις".

Σε αυτή που ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον 120.000 Γεωργιανοί είχαν βγει στους δρόμους τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν τότε την έναρξη ενός «νέου λαϊκού κινήματος» που θα περιλαμβάνει κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θα κυριαρχείται από πολιτικούς ακτιβιστές.

Η αναβολή της υποψηφιότητας της Γεωργίας ήταν προδιαγεγραμμένη αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -- το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ -- δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τιφλίδα πρέπει να εφαρμόσει σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2022 προτού τεθεί σε επίσημη πορεία ένταξης.

Οι προϋποθέσεις της ΕΕ για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία περιλαμβάνουν τον τερματισμό της πολιτικής πόλωσης, τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου και των δικαστηρίων, τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις και την «αποολιγαρχία».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα καλώντας την ΕΕ να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις στον Ivanishvili για τον «καταστροφικό του ρόλο» στην πολιτική και οικονομική ζωή της Γεωργίας.

Ο Ivanishvili επιμένει ότι έχει αποσυρθεί από την πολιτική.

Η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου αντιμετώπισε ολοένα αυξανόμενη διεθνή κριτική σχετικά με την αντιληπτή οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία, η οποία βλάπτει σοβαρά τους δεσμούς της Τιφλίδας με τις Βρυξέλλες.

ΚΥΠΕ

Home