Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΕ: Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα της Ρωσίας σε Ουκρανία

Offsite Team -
30.11.2022 - 11:40

ΕΕ: Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα της Ρωσίας σε Ουκρανία

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα τρομερά εγκλήματά της», ανέφερε σχετικά η κ. Φον ντερ Λάιεν

Ειδικό δικαστήριο για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά την εισβολή στην Ουκρανία θα προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς και σχεδιασμούς για χρήση των παγωμένων κεφαλαίων της Ρωσίας και ολιγαρχών προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα τρομερά εγκλήματά της», ανέφερε σχετικά η κ. Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «με τους εταίρους μας, θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε με τα δεσμευμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας».

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά».

«Όλοι θυμόμαστε τη φρίκη της Μπούτσα», πρόσθεσε. «Υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί μέχρι στιγμής» συνέχισε.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους» τόνισε.

«Για αυτό και, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός εξειδικευμένου δικαστηρίου, με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα διερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις για το έγκλημα της Ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη για το ειδικό δικαστήριο», σημείωσε.

Αναφερόμενη στις οικονομικές επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και που υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τις ζημιές και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας. Και έχουμε τα μέσα για να κάνουμε την Ρωσία να πληρώσει», όπως είπε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε πως η ΕΕ έχει ήδη παγώσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, και ακόμα 19 δισεκατομμύρια ευρώ από περουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών.

«Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση και επένδυση αυτών των κεφαλαίων. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία. Και μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία», εξήγησε.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας ώστε αυτό να καταστεί δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε.Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε η κ. φον ντερ Λάιεν.

ΚΥΠΕ

Home