ΕΕ: Οργή για τον ουγγρικό νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας

ΕΕ: Οργή για τον ουγγρικό νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας

Από το Λουξεμβούργο, όπου συναντώνται σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών τον χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο» και «ανάξιο

Με μία οργισμένη ανακοίνωση τοποθετήθηκαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών για τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους. Οι υπουργοί, που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση απέναντι στον «επικίνδυνο» και «ανάξιο της Ευρώπης», όπως τον χαρακτήρισαν, νόμο της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν, δεν είμαστε πλέον στον Μεσαίωνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης στο Λουξεμβούργο και διευκρίνισε ότι η χώρα του, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ήδη ετοιμάσει ανακοίνωση σχετικά. Ο νόμος, που ψηφίστηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου, αναφέρει ότι «η πορνογραφία και τα περιεχόμενα που εκπροσωπούν τη σεξουαλικότητα ή προωθούν την απόκλιση από την ταυτότητα του φύλου, η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμες στους κάτω των 18 ετών».

Ο υφυπουργός  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, τοποθετήθηκε σχετικά αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο «παραβιάζει ξεκάθαρα τις αξίες της ΕΕ» και διευκρίνισε ότι η χώρα του συντάσσεται με την πρωτοβουλία της Benelux. Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι και το Παρίσι υποστηρίζει τη διακήρυξη αυτή. Από την πλευρά της Ιρλανδίας, ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Μπερν εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για την ψήφιση του νόμου που αποτελεί «πολύ επικίνδυνη στιγμή για την Ουγγαρία καθώς και για την Ένωση».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τοποθετήθηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει αν ο νόμος παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία καταγγελίας του νομοσχεδίου, για παραβίαση παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου σε βάρος μιας χώρας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται ότι πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις» αφού ο νόμος «δεν απευθύνεται ενάντια σε καμία κοινότητα στη χώρα, παρά μόνο ενάντια στους παιδόφιλους». «Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων. Λέει μόνο ότι για τη σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών κάτω των 18 ετών, ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι γονείς τους», είπε και πρόσθεσε ότι ο νόμος αποτελεί «αρμοδιότητα της χώρας που δεν πρέπει να τίθεται σε αμφισβήτηση».

ΕΘΝΟΣ

Home