Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΕ: Στέλνει επιστολή διαβεβαιώσεων στο Λονδίνο για Brexit

Offsite Team -
11.01.2019

ΕΕ: Στέλνει επιστολή διαβεβαιώσεων στο Λονδίνο για Brexit

Thumbnail
Oι λεγόμενες “διαβεβαιώσεις” τις οποίες είχε ζητήσει η Πρωθυπουργός Μέι

Η Κομισιόν, σε συντονισμό με τα Κράτη Μέλη αναμένεται να στείλει στο Λονδίνο μια επιστολή στην οποία θα καταγράφονται οι λεγόμενες “διαβεβαιώσεις” τις οποίες είχε ζητήσει η Πρωθυπουργός Μέι για να υποβοηθηθεί στην υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία έχουν υιοθετήσει ήδη οι 27 (στις 25 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επιστολή δεν περιέχει κάτι το νέο, αλλά καταγράφει τα όσα είχε ήδη περιγράψει δημόσια ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την εντολή των 27 Κρατών Μελών.

Δεν σχολιάζει η Κομισιόν

Η πλευρά της Κομισιόν δεν σχολιάζει επί του παρόντος κανένα από τα σενάρια για το τι θα συμβεί, αν η συμφωνία καταψηφιστεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ένας Ευρωπαίος Διπλωμάτης έλεγε στον Τύπο στο Βουκουρέστι, ότι σε μια τέτοια περίπτωση το λογικό είναι πως το Λονδίνο θα πρέπει να δηλώσει δημόσια τι θέλει να κάνει. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για έκτακτη Σύνοδο των 27 καθώς ό,τι είχαν οι 27 να διευθετήσουν το έχουν ήδη διευθετήσει. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ερχόμενης Τρίτης όλες οι πλευρές θα εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα.

Ο ίδιος Διπλωμάτης εξηγούσε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν έλεγε τυχαία σήμερα τη φράση “αφήστε με να κάνω αυτό που κάνω”.

Το Brexit βρέθηκε εξάλλου και στις συζητήσεις ρουμανικής κυβέρνησης και κολεγίου των επιτρόπων στο Βουκουρέστι.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάννις έκανε λόγο για εντατικό διάλογο Κολεγίου - Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι “είμαστε καλά προετοιμασμένοι”. Χαρακτήριζε δε την Κομισιόν ζωτικό εταίρο με την οποία “μοιραζόμαστε το όραμα μιας πιο ενωμένης, πιο αποτελεσματικής Ευρώπης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, όπως είπε.

Εκτός από το Brexit οι δύο πλευρές συζήτησαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη δουλειά που έχει να κάνει η προεδρία προς αυτό, τη Σύνοδο στο Σίμπιου για το μέλλον της Ευρώπης, το μεταναστευτικό και τις λοιπές προτεραιότητες του εξαμήνου.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τις ρουμανικές αρχές πως οφείλουν να επιδείξουν ενότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην εξαγάγουν τυχόν εσωτερικά προβλήματα στο εξωτερικό. Την προειδοποίηση αυτή την επανέλαβε τρεις φορές σε τρεις διαδοχικές ομιλίες του στο Βουκουρέστι. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα διαφθοράς και Κράτους Δικαίου.

Τέλος συμμερίστηκε απόλυτα την φιλοδοξία της Ρουμανίας για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν, κάτι που όπως είπε ελπίζει να συμβεί εντός ρουμανικής προεδρίας.

Home