Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έφυγε από τη ζωή Κύπριος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ (Φωτο)

Offsite Team
- 23.05.2020

Έφυγε από τη ζωή Κύπριος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ (Φωτο)

Thumbnail
Πέθανε στα 90 του στη Φλόριδα ο επιχειρηματίας Ευριπίδης Κόντος, ιδρυτής της «Kontos Foods»

Πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης (20/5) σε ηλικία 90 χρονών στη Φλόριδα, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ιδρυτής της μεγάλης εταιρίας παρασκευής και διανομής ελληνικών και μεσογειακών τροφίμων με έδρα τη Ν. Ιερσέη, “Kontos Foods”, Eυριπίδης Κόντος ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, εξ αιτίας, κυρίως, της καρδιάς του.

O Ευριπίδης Κόντος είχε μεταφερθεί το βράδυ του Σαββάτου σε πολυτελές και έμπειρο ίδρυμα του Τάρπον Σπρινγκς, ενώ προηγουμένως νοσηλευόταν για μια εβδομάδα περίπου σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπήρχε η σκέψη από τα παιδιά του, εάν το επέτρεπε η κατάστασή του, να μεταφερθεί με ιδιαίτερο αεροπλάνο στη Νέα Ιερσέη, για να βρίσκεται κοντά τους, μαζί με τη σύζυγό του, Ευαγγελία.

Τον προηγούμενο καιρό, άλλοτε παρέμενε στο σπίτι του στο Νιου Πορτ Ρίτσι, όπου είχε τη δέουσα περιποίηση και άλλοτε μετεφέρετο στο νοσοκομείο.

Οταν οι αρμόδιοι του ιδρύματος ενημέρωσαν για την κατάστασή του την οικογένεια του Ευριπίδη Κόντου, ειδοποιήθηκε ο ιερέας της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νιού Πορτ Ρίτσι, στην οποία ο εκλιπών υπήρξε μέγας ευεργέτης, π. Αντριου Παυλάκος, ο οποίος και τον κοινώνησε. Στο ίδρυμα έσπευσε και η κ. Κόντου η οποία τον είδε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σορός του Ευριπίδη Κόντου θα μεταφερθεί στη Νέα Ιερσέη, προκειμένου να γίνει εκεί η κηδεία και ο ενταφιασμός του.

Ο εκλιπών γεννήθηκε και έζησε φτωχικά τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο. Μέχρι την τελευταία του στιγμή είχε τη λαχτάρα να ξαναδεί ελεύθερο τον Καραβά της Κερύνειας που έχει καταληφθεί από τους Τούρκους κατά την εισβολή στη μεγαλόνησο των Τούρκων οι οποίοι κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της. Μεγάλος πατριώτης ο Ευριπίδης Κόντος πρόσφερε ως το τέλος οικονομική και ηθική υποστήριξη στους αγώνες για τη δικαίωση και επίλυση του Κυπριακού.

Μεγάλωσε, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες, στη Λευκωσία, όπου πήγε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, εργαζόμενος παράλληλα σε ζαχαροπλαστείο. Οταν ήταν μαθητής στην 3η Γυμνασίου σταμάτησε το σχολείο και άρχισε δική του δουλειά. Συγκεκριμένα, έπεισε τους θείους του να βάλουν ενέχυρο κάποια μικρή περιουσία που είχαν, ώστε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα και να ξεκινήσει την παραγωγή φύλλου. Από τη γνωριμία του με έναν ηλικιωμένο Κύπριο από την Αίγυπτο, που του είχε ζητήσει δουλειά, ο νεαρός Ευριπίδης έμαθε τον καλύτερο τρόπο να παρασκευάζει γρήγορα φύλλο. Η εξαιρετική ποιότητά του, το έκανε γνωστό σε όλη την Κύπρο. Υστερα από λίγο καιρό συνεταιρίστηκε με κάποιον στον οποίο τελικά πούλησε το μερίδιό του και έφυγε για τη Νέα Υόρκη το 1949, αφού του είχε τακτοποιήσει τα χαρτιά ένας θείος του. Για να πληρώσει το εισιτήριό του και να έχει κάποια χρήματα μαζί του, είχε δανειστεί.

Από τον πρώτο καιρό έψαξε και βρήκε εργασία σε ζαχαροπλαστεία. Οι γνώσεις του στην παρασκευή του φύλλου και γλυκισμάτων εντυπωσίασε πολλούς.

Το 1968 ο τολμηρός και εργατικός Ευριπίδης Κόντος άρχισε στο Ντούμοντ της Νέας Ιερσέης ένα μικρό μαγαζί για να φτιάξει φύλλο, που εξελίχτηκε στη γνωστή εταιρία Apollo Fillo. Aλλά, είχε επιμονή να κάνει μηχανή για τη μαζική παραγωγή φύλλου καλής ποιότητας. Το πέτυχε με τη συνεργασία ενός μηχανικού το 1972 και οι μηχανές εκείνες άρχισαν να πουλούνται σε όλο τον κόσμο. Το 1982 ο Ευριπίδης Κόντος πούλησε την Apollo Fillo και ίδρυσε την σημερινή Kontos Foods, με τεράστιες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολυάριθμο προσωπικό στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης. Στην αρχή, βάσει της συμφωνίας πώλησης, δεν μπορούσε να παράγει και ο ίδιος φύλλο και έτσι ασχολήθηκε με την παραγωγή πίτας, που έφτασε σε ποικιλία ειδών τις 55. Οταν τελείωσε η χρονική διάρκεια της δέσμευσής του, ο κ. Κόντος άρχισε και πάλι να ασχολείται με τις μηχανές φύλλου. Τα προϊόντα της Kontos Foods σήμερα περιλαμβάνουν επίσης, καταϊφι, μπακλαβάδες, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ενώ διαθέτει και προϊόντα εισαγωγής. Τα προϊόντα του διατίθενται σήμερα σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μεγάλα καταστήματα τροφίμων σ' όλο τον κόσμο, ενώ γίνονται εξαγωγές σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και καταϊφι στην Κίνα.

Η συμβουλή του στους νέους για να προοδεύσουν είναι ότι πρέπει να είναι τίμιοι και εργατικοί. “Πρέπει να μη φοβούνται να δουλέψουν και ας πλένουν και πιάτα”, λέγει.

Ο Ευριπίδης Κόντος , σε παλαιότερη συνέντευξή του στο “Περιοδικό” του “Εθνικού Κήρυκα”, είχε παραδεχτεί ότι πολλές φορές στη ζωή του, τόλμησε και ριψοκινδύνευσε για να επιτύχει. «Η τόλμη, είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα», είπε. «Συμβουλεύω τους νέους να πιστεύουν στον εαυτό τους όταν τολμούν κάτι. Nα πιστεύουν ότι είναι άξιοι να φέρουν αποτέλεσμα».

Ο Ευριπίδης Κόντος ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή και μπήκε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο το 1986. Είχε πάει στο χωριό του, μαζί με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Φιτζέραλντ Τορισέλι, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και του Παγκύπριου, Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλους παράγοντες.

Ολα τα χρόνια είχε αγωνιστεί για τα δίκαια της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, γέμιζε λεωφορεία με διαδηλωτές για να πάνε στα μεγάλα συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον. Η κοινότητά του στο Τενεφλάι της Ν. Ιερσέης, έγινε αποθήκη για να γεμίζουν κοντέινερς με πράγματα που τα έστελναν στην Κύπρο. Ξόδεψε, επίσης, αρκετά χρήματα για να εξηγήσει σε Αμερικανούς πολιτικούς την ιστορία της Κύπρου και να τους πάει να δουν από κοντά την κατάσταση στο νησί.

Ο Ευριπίδης Κόντος υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκύπριου, αλλά, προηγουμένως, διετέλεσε πρόεδρος του κυπριακού συλλόγου «Λάμπουσα» Αμερικής. Ηταν επίσης μέλος του Cyprus Children's Fund και ανέλαβε μαζί με τη σύζυγό του την οικονομική υποστήριξη αρκετών παιδιών της Κύπρου. Διετέλεσε, εξάλλου, μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και άλλων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον, ενώ υπήρξε δωρητής και ευεργέτης πολλών φιλανθρωπικών και εκκλησιαστικών φορέων. Για την όλη προσφορά του ο κ. Κόντος ονομάστηκε «Αρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν μέλος της «Ηγεσίας των 100», καθώς και Μέγας Δωρητής των κοινοτήτων Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στο Τενεφλάι της Ν. Ιερσέης και Αγ. Γεωργίου στο Νιου Πορτ Ρίτσι της Φλόριδας. Η εταιρία του, βραβεύτηκε, επανειλημμένως, για τα άριστα προϊόντα της. Το 2001 ο Ευριπίδης Κόντος τιμήθηκε με το Βραβείο Ελλις Αϊλαντ, ενώ το 2010 του επιφυλάχτηκε και άλλη βράβευση από το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Κόντος παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Ευαγγελία το 1956 στην Αθήνα από την οποία αυτή κατάγεται. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Στηβ, την Κάθυ και τον Ντίνο και πολλά εγγόνια. Ο ίδιος χαιρόταν γιατί η εταιρία που δημιούργησε έχει σήμερα στην ηγεσία της τα παιδιά του.

Μιλώντας για το σύζυγό της η κ. Κόντου, είχε πει: «Είναι ο άνδρας μου, ο πατέρας μου, ο αδελφός μου, είναι το παν για 'μένα. Είναι αγωνιστής, αυστηρός στη δουλειά του, αλλά και πολύ επιεικής και τα θέλει όλα να γίνονται τέλεια. Είμαι υπερήφανη γι' αυτόν”.

Home