Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκαινιάστηκε φωτογραφική έκθεση για σλοβακικό απόσπασμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Offsite Team -
13.05.2019

Εγκαινιάστηκε φωτογραφική έκθεση για σλοβακικό απόσπασμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Thumbnail
Την εγκαινίασαν Συλλούρης και Ντάνκο

Έκθεση φωτογραφίας για τη δεκαοχτάχρονη παρουσία του σλοβακικού αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο εγκαινίασαν σήμερα από κοινού στη Μπρατισλάβα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Σλοβάκος ομόλογός του Αντρέι Ντάνκο.

 

Η έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο φουαγιέ του σλοβακικού κοινοβουλίου θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου και ακολούθως θα φιλοξενηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Συλλούρης εξήρε τη συνεισφορά της Σλοβακίας στο ειρηνευτικό απόσπασμα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

 

«Σήμερα τιμούμε το ρόλο και τη συνεισφορά της Σλοβακίας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Τιμούμε κάθε έναν από τις χιλιάδες των Σλοβάκων στρατιωτών που πέρασαν από τη χώρα μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαφύλαξη της προοπτικής για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και μόνιμη ειρήνη στο νησί μας», είπε, προσθέτοντας ότι μετά από τόσα χρόνια, η παρουσία τους δυστυχώς εξακολουθεί να είναι αναγκαία.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι η διοργάνωση της έκθεσης αποδεικνύει για άλλη μια φορά την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δεκαοχτάχρονη προσφορά της Σλοβακίας στην Κύπρο, αλλά και για τη συνεχή και σταθερή δέσμευσή της στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ. 

 

Είπε ακόμη ότι ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτής της έκθεσης φιλοξενείται στο κτίριο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας. «Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποτελούν σταθερές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων μας, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τη σχέση αμοιβαίου σεβασμού και συνεχούς δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του Κυπριακού και Σλοβακικού λαού» συμπλήρωσε.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με την ελπίδα, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις αυτές να αποδώσουν καρπούς και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Συλλούρης ανέφερε εξάλλου ότι έχει σημασία να παραμείνει η ειρηνευτική δύναμη στο νησί καθώς «κάποιοι, επηρεαζόμενοι από την Τουρκία, προσπαθούν να σηκώσουν τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ βλέπουν σήμερα την Τουρκία να παραβιάζει και τα δικαιώματα της Κύπρου στην θάλασσα». 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας Αντρέι Ντάνκο, καθώς και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία Μιχάλης Σταυρινός. Ο κ. Σταυρινός αναφέρθηκε στην παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, καθώς και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξήρε επίσης τη συνεισφορά της Σλοβακίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 2001, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός Σλοβάκων στρατιωτών που υπηρέτησαν στην Κύπρο ανέρχεται σε πάνω από 3.300.  

Ακολούθως ο κ. Συλλούρης μετέβη στο θεωρείο της Βουλής και παρακολούθησε μέρος της συνεδρίασης της Ολομέλειας, με το προεδρείο να χαιρετίζει την παρουσία της κυπριακής αντιπροσωπείας στο σλοβακικό Κοινοβούλιο.  

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε επαφές με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Λούκας Πάριζεκ, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.  

Home