Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκκληση από Πακιστάν για βοήθεια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Offsite Team
- 28.08.2022

Έκκληση από Πακιστάν για βοήθεια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Επιπλέον βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες ζητά το Πακιστάν.

Ήδη ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και άλλες χώρες έχουν συνδράμει μετά το χάος που επέφεραν οι μουσώνες, ωστόσο φαίνεται πως η βοήθεια αυτή δεν επαρκεί.

Την ίδια ώρα οι νεκροί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον Ιούνιο από τις βροχές των μουσώνων ξεπέρασαν τους 1.000, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η πακιστανική Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA).

Το τελευταίο 24ωρο, 119 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.033, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζονται και σήμερα σε κάποια μέρη της χώρας.

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά κατοίκους του Πακιστάν, έχει επίσης πληγεί σοβαρά από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση.

Η NDMA σημείωσε ότι περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν, όπως και περισσότερα από 3.400 χιλιόμετρα οδοστρώματος του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ 149 γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά.

Οι μουσώνες, που διαρκούν συνήθως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι σημαντικοί για την άρδευση των καλλιεργειών και για την πλήρωση των υδάτινων πόρων στην ινδική υποήπειρο. Όμως κάθε χρόνο προκαλούν επίσης καταστροφές και τραγωδίες.

«Το σπίτι που χτίσαμε με σκληρή δουλειά εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια μας», θρηνούσε ο Τζουνάιντ Χαν, 23 ετών, ιδιοκτήτης δύο ιχθυοτροφείων στη Σαρσάντα. «Καθίσαμε στην άκρη του δρόμου και κοιτάζαμε το σπίτι των ονείρων μας να το παίρνουν τα νερά», πρόσθεσε.

Το Σάββατο, οι αρχές διέταξαν χιλιάδες κατοίκους της περιφέρειας Σουάτ να φύγουν από τα σπίτια τους προτού να υπερχειλίσουν τα ποτάμια. «Στην αρχή, κάποιοι αρνήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, όμως όταν η στάθμη του νερού ανέβηκε, το δέχτηκαν», είπε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Μπιλάλ Φαΐζί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φετινές πλημμύρες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του 2010, όταν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το ένα πέμπτο της χώρας βρέθηκε βυθισμένο κάτω από τα νερά.

Ο Σαχ Φαϊσάλ, ένας αγρότης από τη Σαρσάντα, που έφυγε μαζί με τη γυναίκα και τις κόρες του, είδε το σπίτι του να το καταπίνει ο ποταμός. «Γλιτώσαμε τον θάνατο», είπε.

Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, δηλώνοντας ότι η χώρα τους υφίσταται αδίκως τις συνέπειες των ανεύθυνων περιβαλλοντικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε τον στρατό για να αντιμετωπίσει αυτή τη «σπάνιου εύρους καταστροφή», όπως την χαρακτήρισε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) από την έναρξη της εποχής των μουσώνων, τον Ιούνιο, οι πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργειών, 3.100 χιλιόμετρα δρόμων και 149 γέφυρες.

Στο Σουκούρ, 1.000 χιλιόμετρα νοτίως του Σουάτ, οι καλλιέργειες που αρδεύονται από τον Ινδό ποταμό βρίσκονται κάτω από τα νερά και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σε υπερυψωμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους για να γλιτώσουν.

CNN

Home