Έκκληση Μπορρέλ για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη

Έκκληση Μπορρέλ για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη

Έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη και επιστροφή όλων των μερών στο τραπέζι του διαλόγου, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρεται ότι "η κλιμάκωση της βίας στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της Τρίτης στο λιμάνι, προκαλεί περαιτέρω ανθρώπινα δεινά στους αμάχους" και "αυτό πρέπει να σταματήσει επειγόντως".

"Όλα τα μέρη πρέπει να σεβαστούν πλήρως την εκεχειρία που συμφώνησαν, να απέχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση και να επιστρέψουν στον πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη", σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη διαδικασία του Βερολίνου και την έγκριση του ψηφίσματος 2510 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες στη Γενεύη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε τα μέρη να προχωρήσουν σε ταχεία αποκλιμάκωση και να δεσμευτούν σε μια βιώσιμη εκεχειρία", τονίζει ο Ζ.Μπορρέλ.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Λιβύη και στις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé να εφαρμόσει τη δήλωση του Βερολίνου ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση της Λιβύης", καταλήγει.

ΚΥΠΕ 

 

Tags
Home