Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκλογές: 14 Μαΐου στην Τουρκία – 21 Μαΐου στην Ελλάδα

Offsite Team
- 28.03.2023

Εκλογές: 14 Μαΐου στην Τουρκία – 21 Μαΐου στην Ελλάδα

Εκλογές 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Κιλιτσντάρογλου vs Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Κύπρο και το Κυπριακό θα έχουμε εντός Μαΐου, καθώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία προχωρούν στις 21 Μάϊου και 14 Μάϊου, αντίστοιχα σε εθνικές εκλογές.

Ανακοίνωσε την ημερομηνία ο Μητσοτάκης

Στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές όπως ανακοίνωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

"Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διαδίδουν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου κι αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει ήδη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κάλπες θα στηθούν στη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες.

Παράλληλα, η 21η Μαΐου επελέγη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αμέσως μετά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεύτερον γιατί ελήφθησαν υπόψη οι διεθνείς θέσεις της χώρας. Στα μέσα Ιουλίου, για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ και σε αυτή η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό. 

Σημειώνεται  ότι βασικό θέμα της συνεδρίασης του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση:

α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

Τουρκία: Κιλιτσντάρογλου vs Ερντογάν στις εκλογές

O αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε πανηγυρικό κλίμα ανέλαβε τα καθήκοντα της υποψηφιότητάς του έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις που έκαναν οι έξι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «To τραπέζι μας (σ.σ. η συμμαχία ονομάζεται τραπέζι των έξι) είναι της ειρήνης και της αδελφοσύνης», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου παρουσία όλων των προέδρων των κομμάτων της συμμαχίας των έξι. Την ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου προέδρου της αντιπολίτευσης την έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολάογλου, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης των συναντήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην Αγκυρα.

Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις 4 το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Κόμματος Ευδαιμονίας και μέχρι 8 το βράδυ συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις τους κυρίως για το ζήτημα των αντιπροέδρων και τις πιθανές αυξημένες αρμοδιότητές τους. Εξω από τα γραφεία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και περίμεναν τις ανακοινώσεις.

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ επέστρεψε στις συνομιλίες της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού το Καλό Κόμμα πρότεινε οι δήμαρχοι της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Εκρέμ Ιμάμογλου και του Μανσούρ Γιαβάς στη Μεράλ Ακσενέρ, οι οποίοι της ζήτησαν να επιστρέψει στη συμμαχία.

Η συμφωνία των ηγετών

Οι ηγέτες συμφώνησαν στο τελικό κείμενο και κατά τις πρώτες πληροφορίες, στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και η αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας σε ενισχυμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ μέχρι τότε οι υπόλοιποι ηγέτες των πέντε κομμάτων θα αναλάβουν τις θέσεις αντιπροέδρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δήμαρχοι της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης θα διοριστούν αντιπρόεδροι «την κατάλληλη στιγμή, την οποία θα κρίνει ο πρόεδρος της χώρας».

Από την πλευρά του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχε τεθεί το ζήτημα του τι θα γίνει στους δύο μεγάλους δήμους της Τουρκίας, την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, σε περίπτωση αποχώρησης των Γιαβάς και Ιμάμογλου αντίστοιχα. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα της αντιπροεδρίας των δημάρχων αφέθηκε για μετά τις εκλογές, όμως η παρουσία τους στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται να ενισχύσει την αντιπολίτευση.

Ηδη, μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ενισχυμένης εξουσίας των αντιπροέδρων!

Πάντως, στα αιτήματα της Ακσενέρ φέρεται πως αντιτάχθηκαν ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλί Μπαμπατζάν –πρόεδροι των μικρών κομμάτων της συμμαχίας των έξι– και τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική φόρμουλα, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση όλα τα κόμματα θα αναλάβουν τουλάχιστον από ένα υπουργείο.

Το κόμμα της Ακσενέρ την Παρασκευή είχε αποχωρήσει από την εξακομματική συμμαχία λόγω διαφωνίας σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιο. Η Ακσενέρ είχε καλέσει τους δημάρχους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υποβάλουν υποψηφιότητα για πρόεδροι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως ασχολείται μόνο με τη «μοιρασιά των εξουσιών», ενώ όπως υποστήριξε ο ίδιος η σημερινή κυβέρνηση ασχολείται με την επούλωση των πληγών του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Ενα μήνα στους δρόμους

Eνας μήνας συμπληρώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία με σχεδόν 46.000 νεκρούς και 1,5 έως 2 εκατ. αστέγους, οι οποίοι δεν ξέρουν πότε θα βρουν μόνιμη στέγη. Προς το παρόν έχουν καταφύγει στον δρόμο, όπου ζουν με όσα έπιπλα κατάφεραν να διασώσουν από τα σπίτια τους, σε συγγενείς και φίλους, σε σκηνές, σε κρουαζιερόπλοια, σε δημόσια κτίρια, παντού. Το πένθος είναι ανάμεικτο με οργή για τα κτίρια που υποτίθεται ότι είχαν κατασκευαστεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές αλλά κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Μέχρι σήμερα, 1.000 άτομα κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους κανόνες δόμησης. Τουλάχιστον 235 συνελήφθησαν και 330 ερευνώνται. Πριν από τρία χρόνια, ένα από τα προγράμματα σχεδιασμού σε περίπτωση χτυπήματος του Εγκέλαδου προέβλεπε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην επαρχία Καχραμανμάρας. Η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το κλίμα προκαλεί εντύπωση η επιμονή του Ερντογάν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στα μέσα Μαΐου, όπως είχε εξαγγείλει. Η αγανάκτηση θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις επιδόσεις του, ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα διενεργηθεί η διαδικασία, ειδικά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ενα σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών σε άλλες πόλεις για την προεδρική εκλογή, όχι όμως και για τη βουλευτική αναμέτρηση.

capital.gr / kathimerini.gr

Home