Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Έκρηξη» κρουσμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο

Offsite Team -
23.12.2021 - 15:05

«Έκρηξη» κρουσμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο

Aλλά κυρίως με ήπια συμπτώματα

Σχεδόν 145.000 κάτοικοι της Βρετανίας προσβάλλονταν από κορωνοϊό κάθε μέρα την εβδομάδα έως τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς από τους ερευνητές του King’s College του Λονδίνου που ανέπτυξαν την εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων ZOE.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «έκρηξη» κρουσμάτων στα 144.284 την ημέρα, απολογισμός που είναι ο υψηλότερος από τότε που άρχισε να λειτουργεί η εφαρμογή. Πρόκειται δε για αύξηση της τάξης του 66% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Τιμ Σπέκτορ είπε ότι «αν και τα κρούσματα σχηματίζουν μία ανησυχητική εικόνα, τα καλά νέα είναι ότι με βάση προκαταρκτικά στοιχεία επί περίπου 2.500 περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί στην εφαρμογή ZOE, η Όμικρον είναι πιο ήπια από τη Δέλτα».

Ομοίως, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) εκτιμά ότι την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου υπήρχε ρεκόρ φορέων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που άρχισε η τακτική δειγματοληψία επί δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Συγκεκριμένα το ONS εκτιμά ότι υπήρχαν 1,4 εκ. φορείς κορωνοϊού.

Το ONS υπολογίζει επίσης ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 29 Νοεμβρίου το 95% του ενήλικου πληθυσμού στην Αγγλία είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού, είτε λόγω  εμβολιασμού είτε λόγω λοίμωξης. Το ίδιο ποσοστό καταγράφεται στη Σκωτία, στη Β. Ιρλανδία το 95,3% των ενηλίκων κατοίκων είχε αντισώματα και στην Ουαλία το 93,6%.

Οι επιστήμονες στη Βρετανία εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι τα αναμενόμενα πολλά κρούσματα της Όμικρον λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αριθμό νοσηλειών που θα απειλούσε να καταβάλει το σύστημα υγείας NHS.

Υποδέχονται, ωστόσο, ως ενθαρρυντικά νέα τις μελέτες από το Imperial College και τη Σκωτία που δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα με μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με τη Δέλτα. 

Όπως σχολίασε ο επιδημιολόγος καθηγητής του UCL Άντριου Χέιγουορντ, θα μπορούσε κανείς να πει ότι με βάση τις μελέτες αυτές πλέον η Όμικρον «έχει υποβαθμιστεί από τυφώνα σε σοβαρή καταιγίδα» στο σύστημα προειδοποίησης.

KYΠΕ

Home