Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το εμβόλιο προστατεύει τους νεφροπαθείς από σοβαρή COVID

Offsite Team -
02.06.2022

Το εμβόλιο προστατεύει τους νεφροπαθείς από σοβαρή COVID

Τι αναφέρει μελέτη

Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοδιάλυση (αιμοκάθαρση) λόγω σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας και οι οποίοι εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, έχουν μικρότερο κίνδυνο για βαριά Covid-19, νοσηλεία και θάνατο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού σε αυτή την ομάδα ασθενών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση έχουν κάπως μειωμένη ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η νέα μελέτη δείχνει πάντως ότι όσοι εμβολιάζονται και μετά μολύνονται από τον κορωνοϊό, έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους νεφροπαθείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντεμπασίς Μπάνερτζι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St.George του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό CJASN (Clinical Journal of the American Society of Nephrology) της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.323 ασθενείς, από τους οποίους 1.047 ανεμβολίαστοι (79%), 87 (7%) είχαν κάνει μία δόση και 190 (14%) δύο δόσεις.

Διαπιστώθηκε ότι από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, οι περισσότεροι εμφάνισαν ήπια νόσο, το 39% χρειάστηκαν νοσηλεία και το 13% πέθαναν. Μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά νόσο είχαν οι νεφροπαθείς μεγάλης ηλικίας, με διαβήτη και σε ανοσοκαταστολή.

Εκτιμήθηκε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις σχετιζόταν με μικρότερο κατά 75% κίνδυνο για νοσηλεία και 88% για θάνατο, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Δεν διαπιστώθηκε μικρότερη προστασία του εμβολίου στους άνω των 65 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Home