Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ενεργειακό «πόκερ» με Ρωσία - Αποχωρεί η Gazprom από τη Γερμανία

Offsite Team -
02.04.2022 - 20:54

Ενεργειακό «πόκερ» με Ρωσία - Αποχωρεί η Gazprom από τη Γερμανία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εγκαταλείπει τη Γερμανία και συγκεκριμένα τη θυγατρική εταιρεία Gazprom Germania

Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το διάταγμα περί πληρωμών των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια, αιφνιδίως ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Gazprom από την γερμανική αγορά ενέργειας.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη Γερμανία και συγκεκριμένα τη θυγατρική εταιρεία Gazprom Germania, χωρίς να δίνει για την ώρα περισσότερες πληροφορίες. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Gazprom κατείχε κατά 100% την ιδιοκτησία της γερμανικής θυγατρικής της, η οποία εξειδικεύεται στην εμπορία, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές πώς ακριβώς η εν λόγω ανακοίνωση θα επηρεάσει την τροφοδοσία της Γερμανίας με φυσικό αέριο.

Προς κρατικοποίηση της Gazprom και της Rosneft;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handeslblatt, πληροφορίες μέσα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Gazprom Germania, όπως και του έτερου ρωσικών συμφερόντων ενεργειακού παρόχου, Rosneft Deutschland. Με αυτόν τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, ειδικά στα ανατολικά κρατίδια.

Η Gazprom αλλά και η Rosneft, μολονότι δεν επηρεάζoναι οι ίδιες άμεσα από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εμφανίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα με τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι εταιρείες αυτές θεωρούνται αναντικατάστατες για τη γερμανική αγορά ενέργειας κι αυτό γιατί η Gazprom (Gazprom Germania και Gazprom Wingas - θυγατρική της Germania) εφοδιάζει τη Γερμανία με το 40% περίπου του συνολικού φυσικού αερίου, ενώ η Rosneft είναι στην ουσία ο βασικός παίκτης στην αγορά κηροζίνης, ντίζελ και απλής βενζίνης.

Πηγή: Cnn.gr

Home