Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εννέα χώρες ζητούν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Offsite Team
- 11.06.2022

Εννέα χώρες ζητούν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Ζητούν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ζητούν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα (...) γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συμπροεδρεύει ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.

Η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη, θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 (σ.σ. της συνθήκης της) στο επίκεντρο των ενεργειών», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», για απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ένα μήνα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη σύσταση νέων μάχιμων μονάδων στην ανατολική πτέρυγα και συγκεκριμένα στη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχτεί ένοπλη επίθεση, κάθε χώρα-μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση που στρέφεται εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τη βοήθεια της χώρας που δέχτηκε επίθεση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση του Βουκουρεστίου, αναγκάστηκε να την ακυρώσει λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις διαδικτυακά.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντούντα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια (...) της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Βουκουρεστίου θα στεφθεί με «επιτυχία».

Οι αρχηγοί των εννέα κρατών που συμμετέχουν - Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία - θα εξετάσουν τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια των «ευάλωτων εταίρων» της Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία επιδιώκει η Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που μετά από δεκαετίες ουδετερότητας ζητούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ελπίζοντας στην κάμψη των αντιρρήσεων της Τουρκίας.

Η Στοκχόλμη θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Άγκυρα όσον αφορά τις αντιρρήσεις που εγείρει η Τουρκία στο αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Η αίτησή μας έτυχε ευρείας υποστήριξης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λίντε μιλώντας στο σουηδικό κοινοβούλιο.

«Φιλοδοξία μας είναι, σε εποικοδομητικό πνεύμα, να κάνουμε πρόοδο στα ζητήματα που έχει θέσει η Τουρκία».

Η Σουηδή υπουργός πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Σουηδία τάσσεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επιβίωσε την Τρίτη πρότασης μομφής με τη βοήθεια μιας βουλευτή, τα αιτήματα της οποίας να υποστηριχθούν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ, όλα τα μέλη του οποίου πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη νέων μελών.

H Τουρκία απειλεί με βέτο ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ διότι ότι στηρίζουν «Κούρδους τρομοκράτες», εννοώντας το PKK.

Η Άγκυρα έχει επίσης καταφερθεί εναντίον των σουηδικών αρχών επειδή το 2019 σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία αφού η χώρα εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην Τουρκία, η Λίντε δήλωσε πως η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε «να αλλάξει τις προϋποθέσεις για τις εξαγωγές όπλων εντός του εθνικού κανονιστικού πλαισίου μας».

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας εκτιμάται ότι θα αλλάξει την εσωτερική πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο πλήρως ανεπτυγμένες και βαριά οπλισμένες χώρες.

Πηγή: Cnn.gr

 

Home