Επείγουσα έκκληση Σασόλι προς Γιούνκερ για τους μετανάστες

Επείγουσα έκκληση Σασόλι προς Γιούνκερ για τους μετανάστες

Αναγκαία η παροχή βοήθειας

Είναι αναγκαία η παροχή επείγουσας βοήθειας και η δίκαιη κατανομή των μεταναστών που διασώθηκαν πρόσφατα από την ΜΚΟ "Open Arms" αναφέρει σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η μοίρα αυτών των ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα "αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς από τις κυβερνήσεις και αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ τους".

Αναφέρεται στο τελευταίο περιστατικό διάσωσης 121 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 31 ανηλίκων, από το πλοίο της "Open Arms". Οι μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο και δεν έχουν που να πάνε. Μέχρι στιγμής οι αρχές σε Μάλτα και Ιταλία αρνήθηκαν είσοδο.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει ότι το έργο που έχει επιτελέσει η Επιτροπή για να βοηθήσει τα κράτη μέλη σε τέτοιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστο και σε πλήρη αρμονία με τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ένωση και οι διεθνείς συμφωνίες. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τονίζει ο Σασόλι, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα παρασχεθεί βοήθεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στους μετανάστες περιλαμβάνονται 31 ανήλικοι, μεταξύ αυτών και δίδυμα βρέφη εννέα μηνών από την Αίγυπτο και γυναίκες που φέρουν στα σώματά τους "ανεξίτηλα σημάδια βίας και κακομεταχείρισης".

Ο κ. Σασόλι τονίζει πως αν η ΕΕ παραμείνει αδιάφορη είναι σαν να συμμετέχει στην μεγέθυνση του πόνου και των δεινών αυτών των ανθρώπων, εκφράζοντας την ίδια ώρα την πεποίθηση  ότι δεν είναι αυτό που πιστεύουν οι θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών συνθηκών. Προσθέτει ακόμη ότι σε μια εποχή που ο εθελοντισμός φαίνεται να είναι ο κανόνας, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας στο έπακρο.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η συνείδησή σας για το τι διακυβεύεται και η δέσμευση του Επιτρόπου Αβραμόπουλου για βοήθεια προς τους πρόσφυγες θα διασφαλίσει ότι είστε επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης, συντονίζοντας την ταχεία ανθρωπιστική παρέμβαση και διευθετώντας τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών", αναφέρει στην επιστολή του προς τον Γιούνκερ ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση δράση και διαβεβαιώνει ότι το ΕΚ θα στηρίξει την Κομισιόν στις προσπάθειές της.  

Home