Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Έπεσε» το ChatGPT

Offsite Team -
20.03.2023

«Έπεσε» το ChatGPT

Η πιο πολυσυζητημένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης αν και εξελίσσεται διαρκώς σήμερα βρέθηκε εκτός λειτουργίας

Το ChatGPT, το chat-bot της Τεχνητής Νοηµοσύνης, το οποίο απαντά σε ερωτήσεις χρηστών βρίσκεται εκτός λειτουργίας προκαλώντας σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται εκτός λειτουργίας σε όλο τον κόσμο. 

Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot), η οποία κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο 2022.

Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ChatGPT μάλιστα αναβαθμίζεται με το ChatGPT-4. 

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το ChatGPT-4, πρόκειται για μια διεπαφή χρήστη. Είναι δηλαδή, ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Συγκεκριμένα, το GPT-4 αποτελεί συντομογραφία για το «γενετικό προεκπαιδευμένο μετασχηματιστή 4».

Σημειώνεται επίσης, ότι πρόκειται για την τέταρτη γενεά του λογισμικού της OpenAI που έχει αναλύσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από όλο το Διαδίκτυο προκειμένου να προσδιορίσει πώς να δημιουργήσει κείμενο που να μοιάζει με ανθρώπινο και να δώσει στους χρήστες λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Πώς διαφέρει το ChatGPT-4 από τον προκάτοχό του

Όποιος έχει ασχοληθεί με το ChatGPT θα γνωρίζει τους περιορισμούς του. Έχει επικριθεί ότι δίνει ανακριβείς απαντήσεις, δείχνει μεροληψία. Το επιχείρημα ήταν ότι το bot είναι τόσο καλό όσο και οι πληροφορίες στις οποίες εκπαιδεύτηκε.

Η OpenAI λέει ότι έχει ξοδέψει πολύ κόπο και χρόνο τους τελευταίους έξι μήνες κάνοντας το νέο λογισμικό ασφαλέστερο. Ισχυρίζεται ότι το ChatGPT-4 είναι πιο ακριβές, δημιουργικό και συνεργατικό από το ChatGPT-3.5 και παρουσιάζει «40% περισσότερες πιθανότητες» να παράγει πραγματικές απαντήσεις.

Τι περισσότερα μπορεί να προσφέρει

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του ChatGPT-4 είναι η ικανότητα χειρισμού όχι μόνο λέξεων, αλλά και εικόνων (αυτό ονομάζεται «πολυτροπική» τεχνολογία). Ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μια εικόνα μαζί με κείμενο. Η δυνατότητα εισαγωγής βίντεο είναι επίσης στον ορίζοντα.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του

Όπως και ο προκάτοχός του, το ChatGPT-4 έχει εκπαιδευτεί σε δεδομένα που υπήρχαν στο Διαδίκτυο πριν από το 2021.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το ChatGPT-4

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μια ιδέα από το ChatGPT. Ωστόσο, η νεότερη έκδοση προσφέρεται προς το παρόν μόνο στους συνδρομητές του ChatGPT Plus για 20 δολάρια το μήνα και ως εργαλείο API για τους προγραμματιστές που μπορούν να ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους. Στο μέλλον, πιθανότατα θα το βρείτε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing.

Ποιος χρησιμοποιεί το ChatGPT-4 αυτήν τη στιγμή

Η Morgan Stanley το χρησιμοποιεί για να οργανώσει δεδομένα διαχείρισης πλούτου, η εταιρεία πληρωμών Stripe Inc. δοκιμάζει εάν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης και η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo την ενσωματώνει για να εξηγήσει λάθη και να επιτρέπει στους χρήστες να εξασκούν συνομιλίες στον πραγματικό κόσμο.

Τι ακολουθεί

Η Microsoft Corp. έχει δεσμευτεί να διαθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, άλλες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να την προλάβουν. Η Google της Alphabet Inc. έχει ήδη απελευθερώσει τη δική της υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Bard, ενώ μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις κυνηγούν το τρένο AI.

Στην Κίνα, η Baidu Inc. πρόκειται να αποκαλύψει το δικό της bot, τον Ernie, ενώ η Meituan, η Alibaba και μια σειρά από μικρότερα ονόματα συμμετέχουν επίσης στη μάχη. OffsiteNews / Bloomberg

Home