Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός μολύνσεων Covid-19 παγκοσμίως

Offsite Team
- 18.09.2020

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός μολύνσεων Covid-19 παγκοσμίως

Thumbnail
Η εικόνα διεθνώς

Ο ρυθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό επιταχύνθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη.

 

Επιπρόσθετα, η Moderna Inc σκοπεύει να παρασκευάσει 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του Covid -19 που θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η απάντηση στην αναζωπύρωση της επιδημίας πρέπει να είναι αναλογική.

 

Στη Σερβία, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 72 κρούσματα εντοπίστηκαν στα σχολεία μέσα σε δύο εβδομάδες.  

Δεύτερο lockdown επιβάλλει από σήμερα το Ισραήλ ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, ενώ μερικό lockdown επιβάλλεται σε περιοχές της Μαδρίτης για την αναχαίτιση του ιού.  

Ρυθμός μολύνσεων Covid-19 παγκοσμίως

 

Ο ρυθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό επιταχύνθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη.  

Έπειτα από εβδομάδες σταθεροποίησης, η πανδημία επιταχύνθηκε ξεκάθαρα αυτήν την εβδομάδα, με 286.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται την ημέρα παγκοσμίως, ήτοι 8% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.  

Όπως και τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων (+16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα). Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στη Γηραιά Ήπειρο από τις αρχές Ιουλίου (47.300 αυτήν την εβδομάδα, έναντι περίπου 15.000).  

Η τάση αύξησης των κρουσμάτων επιταχύνεται επίσης στη Μέση Ανατολή (+13%), στις ΗΠΑ και στον Καναδά (+11%), στην Ασία (+7%) και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (+3%). Αντιθέτως, μειώνεται στην Ωκεανία (-20%) και την Αφρική (-7%).  

Η Τσεχία είναι η χώρα όπου οι μολύνσεις επιταχύνονται με τους υψηλότερους ρυθμούς (+65%, 1.300 νέα κρούσματα την ημέρα), μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα. 

 

Ακολουθούν η Ολλανδία (+52%, 1.200), το Ισραήλ (+37%, 3.950), οι Φιλιππίνες (+33%, 3.900), η Βρετανία (+32%, 3.400), το Νεπάλ (+20%, 1.300) και το Ιράν (+20%, 2.500).

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αιθιοπία (-41%, 600 νέα κρούσματα την ημέρα), στην Κόστα Ρίκα (-20%, 1.000), στη Βενεζουέλα (-19%, 900), στο Μπανγκλαντές (-15%, 1.600) και στο Μεξικό (-10%, 4.500).  

Η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία είναι οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες, ήτοι αντίστοιχα 93.200, 39.300 και 31.000 νέες μολύνσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας.  

Η τάση επιδεινώνεται στις τρεις χώρες: +7% στην Ινδία, +10% στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.  

Ακολουθούν η Αργεντινή (11.100), η Ισπανία (10.200), η Γαλλία (8.800), η Κολομβία (7.000) και το Περού (5.800).  

Θάνατοι

 

Η Ινδία είναι η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους την εβδομάδα που πέρασε (1.160 την ημέρα), μπροστά από τις ΗΠΑ (840), τη Βραζιλία (770), το Μεξικό (360), την Αργεντινή (220), την Κολομβία (200) και το Ιράν (140).  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων κατέγραψε πτώση την εβδομάδα που πέρασε (-10%, 5.200 την ημέρα).  

Παγκόσμιος απολογισμός

 

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 946.727 ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 30,2 εκατομμύρια.  

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, τουλάχιστον 197.655. Ακολουθούν η Βραζιλία (134.935), η Ινδία (84.372), το Μεξικό (72.179) και η Βρετανία (41.705).  

ΗΠΑ

 

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να παρασκευάσει 20 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου της για τον νέο κορωνοϊό μέχρι τα τέλη του έτους.  

Η εταιρεία εκτιμά επίσης ότι θα παρασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου το 2021.  

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν εγκρίνει κανένα εμβόλιο για την Covid-19 αν και ορισμένα βρίσκονται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.  

Η Moderna βρίσκεται σε προηγμένη φάση των δοκιμών της και έχει στρατολογήσει 25.296 εθελοντές, από τους 30.000 που θεωρεί ότι χρειάζεται για την τελική φάση της μελέτης της.  

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι 35-45 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των δύο πρώτων εταιρειών που θα λάβουν έγκριση θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους.  

Η Moderna έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να λάβει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.  

Ρωσία

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή για την θεραπευτική αγωγή εξωτερικών ασθενών με μέτρια συμπτώματα της Covid-19 και θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η εταιρεία. 

 

Η έγκριση του Coronavir ως φαρμάκου που θα χορηγείται με συνταγή, έπεται της έγκρισης ενός άλλου ρωσικού φαρμάκου κατά του Covid-19 και συγκεκριμένα του Avifavir που δόθηκε τον Μάιο. Και τα δύο φάρμακα βασίζονται στο Favipiravir, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ιογενείς θεραπευτικές αγωγές. 

 

Η ανακοίνωση της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm συνιστά μια ένδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη στην κούρσα κατά του νέου κορωνοϊού. Η εταιρεία ήδη εξάγει τα δικά της τεστ για τον Covid-19 και έχει υπογράψει αρκετά συμβόλαια με ξένες χώρες για την προμήθειά τους με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V. 

 

Η R-Pharm αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την έγκριση του Coronavir μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στην οποία συμμετείχαν 168 ασθενείς με Covid-19.          

 

Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε νοσοκομείο που νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 τον Ιούλιο, όπως φαίνεται στο κρατικό μητρώο φαρμάκων. 

 

Η κλινική δοκιμή του Coronavir ήταν σχετικά μικρής διάρκειας. Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική αρχή για θέματα Υγείας ενέκρινε σήμερα Παρασκευή την χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη για την θεραπευτική αγωγή ασθενών με Covid-19 έπειτα από μια κλινική μελέτη Βρετανών ερευνητών στην οποία συμμετείχαν αρκετές  χιλιάδες ασθενών.   

 

Η R-Pharm έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τα φαρμακεία για παραγγελίες του Coronovir, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της  εταιρείας, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα. 

 

Το Coronavir, το οποίο άρχισε να διατίθεται στα νοσοκομεία από τον Ιούνιο,   παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της R-Pharm στην πόλη Γιαροσλάβλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας. 

 

Γαλλία

H απάντηση της Γαλλίας σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 στην επικράτειά της πρέπει να είναι αναλογική, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού φροντίζοντας παράλληλα να διασφαλιστεί η συνέχιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.  

"Συνεπώς πρέπει να είμαστε διαυγείς, πολύ ξεκάθαροι, απαιτητικοί ταυτόχρονα όμως με τη λήψη αναλογικών μέτρων", δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενημέρωσης για τα σχέδια που θα βοηθήσουν τα γαλλικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Η Γαλλία έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 31.000 νεκρούς από τον Μάρτιο. 

Σερβία

 

Σταθερή παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία, όπου περίπου εδώ και δέκα ημέρες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ημερήσια βάση δεν ξεπερνούν τα εκατό.  Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 62 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξε  ένας ασθενής. 

 

Συνολικά μέχρι σήμερα στη Σερβία προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 32.757 άνθρωποι και απεβίωσαν 739. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για νέα αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες εξαιτίας της επιστροφής των Σέρβων από τις διακοπές τους στο Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.  

 

Από σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα αρχίσει να εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο στα σύνορα βάσει του οποίου όλοι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στα εξωτερικά ιατρεία του τόπου διαμονής τους, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα, και θα τίθενται υπό καθεστώς παρακολούθησης της υγείας τους για δύο εβδομάδες.  

 

Ισραήλ

Το Ισραήλ εισήλθε σήμερα σε δεύτερο πανεθνικό lockdown ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους την ώρα που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.  

Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο καθώς τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν, φθάνοντας σε χαμηλά, μονοψήφια επίπεδα.  

Iσραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι προχώρησαν σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημιά ανοίγοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα. Είχαν επίσης επιτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά ημερήσια επίπεδα άνω των 5.000. Όμως η απόφαση για επαναφορά σαρωτικών περιορισμών έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας.  

Το νέο lockdown, που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων. 

 

Από τότε που ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στο Ισραήλ, μια χώρα 9 εκατ. κατοίκων, 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

 

Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μη σωστή συμμόρφωση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και η ανεπαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση στις αραβικές και τις υπερορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες και τα σχολεία τροφοδότησαν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. 

 

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου οι υπουργοί έχουν ανοικτά διαπληκτιστεί για το πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στην νέα αύξηση και χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ. 

 

Ισπανία

 

Επίκεντρο της επιδημίας Covid-19 στην Ισπανία, η μητροπολιτική περιοχή της Μαδρίτης ανακοίνωσε σήμερα τον περιορισμό της ελευθερίας μετακινήσεων για το περίπου 13% του πληθυσμού της, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εκτίναξη των μολύνσεων που καταγράφεται.  

Οι κάτοικοι των πλέον πληγεισών περιοχών από την πανδημία, τους οποίους αφορά το μέτρο, πάνω από 850.000, θα μπορούν να βγαίνουν εκτός των συνοικιών τους για να πάνε να εργαστούν, να πάνε στον γιατρό ή να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, δήλωσε η πρόεδρος της περιφέρειας των 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.  

Γνωστοποίησε επίσης ότι οι συναθροίσεις θα επιτρέπονται με τη συμμετοχή 6 προσώπων από 10. 

 

Σύμφωνα με την Αγιούσο, η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους θα περιοριστεί. 

 

"Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown, πρέπει να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή", επισήμανε η Πρόεδρος της περιφέρειας. 

Home