Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίτροπος Κυριακίδου: Τι μας δίδαξε ο ιός

Offsite Team
- 10.06.2020

Επίτροπος Κυριακίδου: Τι μας δίδαξε ο ιός

Thumbnail
Ο ιός μας δίδαξε ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της Υγείας, δήλωσε η Επίτροπος Κυριακίδου

Το μήνυμα ότι "πάνω απ’ όλα, ο ιός αυτός μας έχει διδάξει ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία" και πως η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των θυσιών που έχουν κάνει οι πολίτες τους τελευταίους μήνες, έστειλε μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος κατά την  ομιλία της τόνισε ότι η Κομισιόν έχει εισακουσθεί την έκκληση πως "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της υγείας" και πως "πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα" και για αυτό το λόγο προτείνει το  φιλόδοξο και αυτόνομο πρόγραμμα για την υγεία για την περίοδο 2021-2027 – το πρόγραμμα EU4Health, με προϋπολογισμό ύψους 9,4 δισ. ευρώ – 23 φορές μεγαλύτερο απ’ ό, τι είναι σήμερα.

Στόχος του προγράμματος, εξήγησε η Επίτροπος είναι η μαζική αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την καταπολέμηση διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, η δημιουργία αποθεμάτων της ΕΕ σε φάρμακα, προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες για την περίπτωση που θα προκύψουν σχετικές ανάγκες,  η ύπαρξη ιπτάμενων γιατρών που θα είναι έτοιμοι να αποσταλούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που το έχουν ανάγκη, να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, και η  αντιμετώπιση τόσο των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας όσο και της επιβάρυνσης από μη μεταδοτικές νόσους, όπως ο καρκίνος – για τον οποίο, στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα παρουσιάσει μια φιλόδοξη νέα στρατηγική της ΕΕ.

"Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιό μου ως Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου θα αντιμετώπιζα τη μεγαλύτερη παγκόσμια πανδημία των τελευταίων δεκαετιών", ανέφερε η Επίτροπος.

"Η πανδημία έχει αναμφισβήτητα αναδείξει πολύ ξεκάθαρα τη σχέση μεταξύ της υγείας των κοινωνιών μας και της υγείας των οικονομιών μας. Αυτό που ξεκίνησε ως υγειονομική κρίση μπορεί να έχει ως μία από τις πιθανές επιπτώσεις της την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας", σημείωσε. 

"Θέλω να ξεκινήσω τονίζοντας αυτό το σημαντικό σημείο – Δεν μπορούμε να δώσουμε οριστικό τέλος στην οικονομική κρίση αν δεν δώσουμε πρώτα τέλος στην κρίση της υγείας", ξεκαθάρισε η Στ.Κυριακίδου.

"Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο του τομέα της υγείας. Οι τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, του αστικού σχεδιασμού, του εμπορίου και της εκπαίδευσης, καθώς και ο αγροτικός τομέας, πρέπει όλοι να αποτελέσουν μέρος της λύσης", τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών, η Επίτροπος εξήγησε ότι "οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν κάνει απίστευτες θυσίες τους τελευταίους μήνες. Τώρα, χρειάζονται ένα διάλειμμα, μια ανάσα καθαρού αέρα, μια ευκαιρία να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ωστόσο, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουν με ασφάλεια. Τόσο για τους ίδιους όσο και για το ευρύτερο κοινό. Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί και πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα".

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε επιτύχει τους τελευταίους μήνες. Και αυτό σημαίνει ότι η σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών και του τουρισμού θα πρέπει να συνοδεύεται από επαγρύπνηση και αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια της υγείας", ξεκαθάρισε η Επίτροπος.

"Τώρα, πρέπει επίσης να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την επάνοδο σε μια νέα κανονικότητα, όπου μαθαίνουμε να ζούμε με τον εν λόγω ιό", σημείωσε αναφερόμενη στηα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών της 13ης Μαΐου, με έμφαση στα εσωτερικά σύνορα, στις μεταφορές και στις τουριστικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν, σεβόμενες τις αναγκαίες υγειονομικές προφυλάξεις.

"Η πραγματική στρατηγική εξόδου από την κρίση είναι μόνο μία: η στρατηγική απόκτησης ενός εμβολίου", τόνισε η Στ.Κυριακίδου.  "Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν θα ανατρέψει την πορεία του ιού περισσότερο από την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου εμβολίου.Ένα εμβόλιο προσιτό σε όλους με δίκαιο και ισότιμο τρόπο. Ένα εμβόλιο για την Ευρώπη και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα αποτελεσματικό και καθολικά προσβάσιμο εμβόλιο είναι αυτό που πραγματικά θα κάνει τη διαφορά ως προς το πώς θα μοιάζουν οι μέρες μας μετά την COVID 19.Η ταχεία και επιτυχής ανάπτυξη ενός δυνητικού εμβολίου εξαρτάται από την ικανότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε", ανέφερε.  

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη και τη φαρμακευτική βιομηχανία σε τακτική βάση από την έναρξη της πανδημίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους μας ξεκινήσαμε έναν παγκόσμιο μαραθώνιο δωρεών στις αρχές Μαΐου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει σε παγκόσμιο επίπεδο 9,8 δισ.Ευρώ σε δωρεές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δωρίσαμε επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ στην Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια, για να βοηθήσουμε στον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο και στη χρηματοδότηση των αποθεμάτων εμβολίων που προστατεύουν από εξάρσεις μολυσματικών ασθενειών. Παράλληλα, έχουμε κινητοποιήσει 75 εκατομμύρια ευρώ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη της CureVac, μιας εξαιρετικά καινοτόμου ευρωπαϊκής εταιρείας ανάπτυξης εμβολίων", εξήγησε αναλυτικά.

Ανακοίνωσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια πρωτοποριακή στρατηγική για τα εμβόλια. 

Ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, η Επίτροπος αναγνώρισε ότι βρίσκεται υπό τεράστια πίεση όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, "πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση". Τον Μάρτιο χορηγήσαμε 700 εκατομμύρια ευρώ, για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτή την πίεση. Ενεργοποιήσαμε επίσης τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που υπέβαλε η Ελλάδα. Μέσω αυτού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό και την ιατρική εμπειρογνωμοσύνη, τα καταφύγια, τις σκηνές, τις κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες", σημείωσε.

Τέλος εξήγησε ότι η νόσος COVID-19 έφερε πιο έντονα στο επίκεντρο τα ζητήματα της βιωσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας – και ενός επανασχεδιασμού των πόλεων, των ενεργειακών πηγών και των συστημάτων τροφίμων.

"Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί πολλά από τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στο φετινό Φόρουμ των Δελφών. Η στρατηγική `Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο`, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, θα συμβάλει στην επίτευξη των φιλοδοξιών μας για πιο υγιείς κοινωνίες και ένα πιο υγιές περιβάλλον.  Εγκεκριμένη μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η εν λόγω στρατηγική είναι το μακροπρόθεσμο στρατηγικό μας όραμα για τον μετασχηματισμό του τρόπου που παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της βιώσιμης κατανάλωσης, καθώς επίσης θα υπάρξουν και δράσεις για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων", τόνισε η αρμόδια Επίτροπος.

Home