Ερντογάν: Ανακοίνωσε λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

- 28.07.2020

Ερντογάν: Ανακοίνωσε λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Thumbnail
Αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές αρμόδιες αρχές δεν επέτρεψαν τη λειτουργία

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη θεία λειτουργία στη Μονή της Παναγίας του Σουμελά το φετινό Δεκαπενταύγουστο, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τα εγκαίνια της Μονής της Παναγίας Σουμελά και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, αν και ακολούθησε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι λόγω πανδημίας οι τουρκικές αρμόδιες αρχές δεν επέτρεψαν την τέλεση της λειτουργίας.

Κατά την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης για τα εγκαίνια της Μονής Σουμελά και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι  η Σουμελά είναι ένα σύμβολο για την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό και φέρει τα ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή. “Δυστυχώς ένα μέρος από τα έργα αυτού του κτιρίου (Σουμελά) μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1930”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “όπως όλα τα άλλα στη χώρα μας εμείς το προστατεύσαμε”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του κατέστησε και πάλι λειτουργικά τα υδραγωγεία και τις κλίμακες και σήμερα εγκαινιάζεται ένα τμήμα του αφού έγιναν έργα βελτιώσεων των βράχων που βρίσκονται πάνω στο μοναστήρι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως “εάν εμείς, όπως ισχυρίζονται ή υπαινίσσονται, ήμασταν ένα έθνος που στοχεύαμε τα σύμβολα άλλων θρησκειών, δεν θα υπήρχε αυτό το μνημείο που είναι στα χέρα μας για 5 αιώνες”, προσθέτοντας ότι “εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε την καταστροφή και εξολόθρευση κανενός μνημείου, αντίθετα επιδιώκαμε την ανοικοδόμησή τους”.

“Καμιά χώρα της δύσης δεν έχει δικαίωμα να πει κάτι ή να επικρίνει την Τουρκία στο θέμα της προστασίας των ιστορικών μνημείων. Εκείνοι που αισθάνονται έχθρα ενάντια στις αξίες και τον πολιτισμό του έθνους μας αποκάλυψαν τις πραγματικές τους προθέσεις μέσω της Αγίας Σοφίας. Με συκοφαντίες και προκλήσεις εναντίον των πολιτών μας προσπαθούν να κρύψουν την εχθρότητά τους εναντία στις αξίες του έθνους. Αλλά ό,τι και να κάνουν πλέον το τέλος του δρόμου φαίνεται”, υποστήριξε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι “όπως έχουμε πει πάντοτε, δεν θα καταφέρετε να πετύχετε, δεν θα μπορέσετε γονατίσετε αυτή τη χώρα, δεν θα καταφέρετε να κάνετε αυτό το έθνος να παραδοθεί, δεν θα μπορέσετε να λερώσετε με τις σκοτεινές επιθυμίες σας τα εδάφη αυτού του έθνους που έχουν βαφτεί με το αίμα των ηρώων του. Επειδή πλέον απέναντί σας δεν είναι η παλιά αδύναμη χώρα”.

Στο τέλος της ομιλίας του είπε με αυτή την ευκαιρία θέλει να ανακοινώσει “ότι ειδικά αυτή τη χρονιά, στις 15 Αυγούστου οι ορθόδοξοι πολίτες μας μπορούν να κάνουν τη λειτουργία τους της Παναγίας που είχε διακοπεί κατά την περίοδο της ανακαίνισης”

Στη συνέχεια ζήτησε το κόψιμο της κορδέλας πρώτα στη Μονή Σουμελά και στη συνέχεια στην Αγία Σοφία.

ΚΥΠΕ