Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ερντογάν: Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Offsite Team -
02.03.2019 - 15:27

Ερντογάν: Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Thumbnail
Η λέξη "Γιαβούζ" σημαίνει δυνατός

"Γιαβούζ" θα είναι το νέο όνομα του γεωτρύπανου που αγόρασε η Τουρκία το οποίο αναμένεται να σταλεί στην Κύπρο για γεωτρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στη Ρίζε, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «πήραμε το νέο μας γεωτρύπανο. Το πρώτο μας γεωτρύπανο που το ονομάσαμε `Πορθητής` εξακολουθεί να κάνει ακόμη δραστηριότητες στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πήραμε το δεύτερο γεωτρύπανό μας και του δώσαμε το όνομα ‘Γιαβούζ’. Το φέραμε στην Τουρκία και το δέσαμε στα ανοιχτά της Γιάλοβας (στο ναυπηγείο). Μετά τις εργασίες συντήρησης και ελέγχου και το `Γιαβούζ` θα ξεκινήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ερντογάν είπε ότι το `Γιαβούζ` έχει τις ίδιες δυνατότητες (με τον Πορθητή) και είναι ένα από τα 16 μεγαλύτερα γεωτρύπανα του κόσμου. 

“Ως Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχει στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο `Πορθητής` και το `Γιαβούζ` θα κάνουν από ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. 

“Αυτοί που βρίσκουν είναι αυτοί που ψάχνουν. Εμείς πρώτα ο Θεός ψάχνοντας θα βρούμε. Πιστεύω ότι πρώτα ο Θεός είναι κοντά η μέρα που θα πάρουμε τα καλά νέα από τα γεωτρύπανά μας”, ανέφερε.

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ανέφερε γιατί επέλεξε το όνομα ‘Γιαβούζ’ για το νέο γεωτρύπανο.  Ωστόσο, το πιθανότερο να το ονόμασε έτσι λόγω του Σελίμ Α΄ ο οποίος ήταν γνωστός ως Γιαβούζ (δυνατός). Ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βασίλεψε από το 1512 μέχρι το 1520. Έγινε γνωστός επειδή κατάφερε να επεκτείνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τριπλασιάζοντας την έκτασή της, αφού οι `Αραβες πέρασαν στον έλεγχο των Οθωμανών οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.

Home