Ερντογάν - Τσίπρας: Προπαρασκευαστικές συναντήσεις για Κυπριακό

Ερντογάν - Τσίπρας: Προπαρασκευαστικές συναντήσεις για Κυπριακό

Τι λέχθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε λύση του Κυπριακού με όρους επανένωσης της Κύπρου αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές ενώ επισημαίνουν ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το Κυπριακό ωστόσο δεν συμφωνήθηκε ούτε σε ποιο επίπεδο, ούτε και χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως σε σχέση με το Κυπριακό, θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ωστόσο, θα δουν σε πιο επίπεδο, αλλά θα είναι μέσω των ΥΠΕΞ.

“Η Ελλάδα τις ζητούσε από το 2016 και αν είχαν γίνει για τα θέματα ασφάλειας, τότε θα είχαν περισσότερη επιτυχία οι συνομιλίες που έχουν γίνει (Κραν Μοντανά). Υπήρξε συμφωνία στο να ξεκινήσουν αυτές αλλά όχι σε πιο επίπεδο ακόμη, ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Μόνο συμφωνία ότι θα γίνει”, ανέφεραν. 

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι και ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε σε λύση του Κυπριακού με όρους επανένωσης της νήσου. “Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συνάντηση. Και ο Τσίπρας ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι αυτό είναι το μόνο, το οποίο συζητούμε. Σε λύση με βάση τις γνωστές παραμέτρους. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της πολιτικής ισότητας, παρότι μετά το Κραν Μοντανά είχαν πει ότι θέλουν να αναζητήσουν άλλο πλαίσιο”, ανέφερε. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον ΚΥΠΕ ότι συζητήθηκε και η επόμενη περίοδος σε σχέση με την Κύπρο. “Τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πλουτο-παραγωγικούς της πόρους και παράλληλα, πέραν αυτού, τονίστηκε η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήρθε στην Τουρκία με τη λογική να χτιστεί μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού και να ξαναπιάσει το νήμα της θετικής ατζέντας που είχε αρχίσει το 2015-2016 στη Σμύρνη.

Τα σημαντικά που βγαίνουν: 

  • Για το Αιγαίο, η ενεργοποίηση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών Άμυνας με πρώτη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτοί θα δώσουν τη μεγαλύτερη δυναμική στο θέμα. Επίσης των γραμματέων των ΥΠΕΞ, που θα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, για μία επανεκκίνηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ζήτησε από Ερντογάν τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.  
  • Το πιο σημαντικό ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης με την προοπτική το πρώτο καράβι να μπει το καλοκαίρι. 
  • Ενεργειακά, οικονομικά θέματα, μεταναστευτικό και ζητήματα αύξησης ροών (στον Έβρο και στα νησιά).  
  • Ο Ερντογάν ζήτησε αντάλλαγμα για τη Χάλκη, εκλογή μουφτήδων.
  • Ο Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας, έθεσε θέμα Χάλκης σαφώς, τέθηκαν κι άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κων/τες. Ο Ερντογάν τον ενημέρωσε σχετικά. Και το αντίστροφο. Δεν μπήκαν σε πολλές λεπτομέρειες σε σχέση με αυτά. Θέση του Τσίπρα είναι ότι βάσει της Λωζάνης υπάρχει αλληλο-ενημέρωση αλλά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων είναι θέμα πολιτών και δεν έχει να κάνει με τις διμερείς σχέσεις, είτε οι μεταρρυθμίσεις που προχωράμε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.
Home