Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Eταιρεία εγκατέλειψε την 4ήμερη εβδομάδα- Επέστρεψε στο πενθήμερο

Offsite Team -
15.08.2022 - 22:08

Eταιρεία εγκατέλειψε την 4ήμερη εβδομάδα- Επέστρεψε στο πενθήμερο

Βιώσιμη ανάπτυξη & συμβολή διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης
Τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση

Ποιος δε θα ήθελε μια τετραήμερη βδομάδα εργασίας, όντας απασχολούμενος για λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό;

Μια έρευνα από το Henley Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζόμενους. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι η βελτιωμένη ποιότητα εργασίας, το λιγότερο άγχος και η αύξηση στην προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων. 

Ισχύει όμως πάντα αυτό; Όχι, σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Μπρούκς, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας μάρκετινγκ «Alter Agents» με έδρα το Λος Άντζελες.

Ο Μπρουκς άρχισε να διαβάζει για τα πειράματα τετραήμερης εβδομάδας. Η επιχείρησή της απαιτεί η ομάδα να είναι διαθέσιμη με βάση τις προθεσμίες των πελατών, επομένως το κλείσιμο του γραφείου την Παρασκευή δε θα λειτουργούσε.

Αντίθετα, η εταιρεία αποφάσισε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για 10 εβδομάδες, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να επιλέξουν μια επιπλέον μέρα μέσα στη βδομάδα που δε θα δουλέψουν. Η εταιρεία μεταπήδησε από μια πενθήμερη εβδομάδα εργασίας 40 ωρών σε μια τετραήμερη εβδομάδα 32 ωρών.

Τα προβλήματα που προέκυψαν

Παρότι οι εργαζόμενοι ήταν ενθουσιασμένοι για το νέο πρόγραμμα, τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Την ημέρα που δεν εργάζονταν, ορισμένοι προτιμούσαν να ασχολούνται με τα μικρότερα πρότζεκτ ενώ άλλοι απαντούσαν κανονικά στα e-mail τους, παρότι η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δε χρειαζόταν.

Εν τέλει, ο κάθε εργαζόμενος διαχειριζόταν αυτή την επιπλέον ημέρα όπως ήθελε και δεν υπήρχε σταθερότητα, προκαλώντας παρανοήσεις και δυσκολίες και κατά συνέπεια επηρεάζοντας τη δυναμική των ομάδων.

Στο τέλος των 10 εβδομάδων, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων έδειξε ότι ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι, διότι η τετραήμερη εβδομάδα προκαλούσε περισσότερο άγχος, ενώ υποτίθεται ότι θα το μείωνε.

«Ακόμη και για όσους έθεταν όρια, υπήρχε μεγάλη ένταση και άγχος σχετικά με όσα έχαναν όταν έλειπαν ή για το τι θα έβρισκαν όταν επέστρεφαν στη δουλειά» σημειώνει η Brooks.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αποφάσισε την επιστροφή στο κανονικό ωράριο ενώ κανένας εργαζόμενος δε διαμαρτυρήθηκε. 

lifo.gr

Home