Εξετάσεις για 500 πρόσφυγες στην Πορτογαλία

Εξετάσεις για 500 πρόσφυγες στην Πορτογαλία

Mετά τον εντοπισμό εστίας COVID-19 σε ξενώνα

Η αρχές της Πορτογαλίας θα εξετάσουν για τον νέο κορωνοϊό 500 αιτούντες άσυλο και θα μεταφέρουν ορισμένους από αυτούς σε τουριστικά καταλύματα, αφού ο εντοπισμός μιας εστίας της Covid-19 σε έναν ξενώνα προσφύγων, την περασμένη εβδομάδα, ώθησε τις αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες διαμονής των ανθρώπων αυτών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάδοση του ιού.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Η Πορτογαλία φιλοξενεί 800 αιτούντες άσυλο σε ξενώνες σε όλη τη χώρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους. Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ένας ασθενής σε έναν ξενώνα στη Λισαβόνα και οι αρχές προχώρησαν στην εξέταση και των 175 φιλοξενούμενων εκεί. Αποκαλύφθηκε ότι οι 138 είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμερίσματα έμειναν άδεια στην πρωτεύουσα λόγω της απουσίας τουριστών, για να μεταφέρει εκεί κάποιους από τους πρόσφυγες. Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Πορτογαλία σχεδόν τριπλασιάστηκαν την περασμένη πενταετία, φτάνοντας τις 1.716 πέρσι. Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (CPR) που είναι αρμόδιο για τη στέγασή τους μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μόνο 150 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι στεγάζονται σε ξενώνες ή εστίες.

Η επικεφαλής του, η Μόνικα Φαρίνια, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ανησυχεί για τις συνθήκες στους ξενώνες αυτούς, όπου πολλοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Νωρίτερα σήμερα η Υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο ανέφερε ότι μια μελέτη που βασίστηκε σε σχεδόν 3.000 από τα 23.864 κρούσματα της χώρας δείχνει ότι η συγκατοίκηση και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, όπως σε προνοιακά ιδρύματα και σε ξενώνες είναι οι κορυφαίες αιτίες μετάδοσης της ασθένειας.

Η χώρα ετοιμάζεται να άρει τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις 18 Μαρτίου αλλά το Υπουργείο κάλεσε τους κατοίκους να θυμούνται ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην υπάρξει μια νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.  

Home